Комисията по бюджет и финанси в парламента ще разгледа днес

...
Комисията по бюджет и финанси в парламента ще разгледа днес
Коментари Харесай

Важни решения се очакват от бюджетна комисия в НС

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще прегледа през днешния ден на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Промените във финансовата рамка се постановат поради икономическия удар, нанесен от пандемията от Ковид-19.

Основните промени са свързани с увеличението на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лв. при настоящ таван от два милиарда и 200 милиона лв..

Късно нощес на уеб страницата на Народното събрание бяха оповестени предложенията на депутати от ГЕРБ и на Българска социалистическа партия за промени в препоръчаната от държавното управление рамка.

Увеличението на фонд „ Безработица ” цели да посрещне мярката 60 към 40, при която страната ще поеме 60 % от главната заплата на служащите, с цел да могат да останата на работа.

В предварителните сметки е включен и предстоящият растеж на безработицата. Бизнесът ще бъде подкрепят и посредством портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лв., които Българската банка за развиване ще даде на комерсиалните банки.

Други 200 милиона лв. ще бъдат предоставени по същия ред за безлихвени заеми на хора, които краткотрайно остават без приход поради рецесията с Ковид-19, само че са запазили работното си място, въпреки и в неплатен отпуск.

Целият запас от общо 700 милиона лв. ще бъде обезпечен посредством капитализация на Банката за развиване, а дружно с упования недостиг от 3 милиарда и 500 милиона лв. ще бъде нужен нов дълг от 4 милиарда и 200 милиона лв..

Към тази сума би трябвало да се добави и актуалният предел от два милиарда и 200 милиона лв. дълг, част от които държавното управление към този момент набра още преди рецесията с Ковид-19 през дългови излъчвания на вътрешния пазар.

Останалите средства до новия предел от 10 милиарда лв. са планувани за ликвиден дългов буфер, а в случай че се наложи харченето им, държавното управление ще предложи втора актуализация на бюджета. Късно нощес депутати от ГЕРБ внесоха прецизиране на текстовете в закона, като категорично е посочено, че има опция за финансиране от Международния валутен фонд.

Предложено е и увеличение на лимита на нов дълг по световната стратегия за външни заеми, която Народното събрание одобри през 2015 година. Настоящият предел в нея е осем милиарда евро, малко над пет милиарда от които към този момент са поети.

Предложението е този предел да бъде повишен от осем милиарда на 10 милиарда евро, само че не е посочен съответен период. В предлагането на ГЕРБ категорично е посочено, че новите дългови отговорности, без значение посредством кой инструмент са набавени, не би трябвало да надвишават новия годишен предел от 10 милиарда лв..

Днес и правната комисия на Народното събрание ще заседява. Тя ще разиска за второ гласоподаване промени в Закона за изключителното състояние. В измененията е планувано изключителното състояние да бъде удължено до 13 май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР