Комисията по бюджет и финанси в парламента ще обсъди на

...
Комисията по бюджет и финанси в парламента ще обсъди на
Коментари Харесай

Гледат на второ четене в комисия ставката 9% ДДС

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще разиска на второ четене измененията в Закона за Данък добавена стойност, с които ставката за заведенията за хранене и за книгите се понижава от 20% на 9 на 100.

Въпреки че първичното предложение бе и за увеличение на осигурителния предел за ресторантьорския отрасъл, от предложенията сред първо и второ четене излиза наяве, че депутатите от ГЕРБ дефинират като удачно осигурителният най-малко за сектора да остане еднакъв на минималната работна заплата.

Намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорите и кетъринг услугите, както и за книгите, не се утвърждава от професионалната общественост и от финансовия министър Владислав Горанов. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също е срещу и даже отсъстваше на разглеждането на законопроекта на първо четене в отрасловата комисия.

Според премиера Бойко Борисов това е политически ангажимент: " Единственото, което съм чул от Горанов, е: " Не ме карай да съм ухилен и да се веселя от твоето решение ". Но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми споделят кое не е вярно, това значи напрежение или са застрашени да ги изгоня. “

Владислав Горанов изясни: „ Коментарът ми към премиера беше: " Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики за учебни заведения, за съгласуваност, за обществена инфраструктура? " Ако загубим огромна част от Данъка върху добавена стойност, неименуемо ще би трябвало да опрем до други детайли на облагане, т.е. до директните налози, което да докара до изцяло преразглеждане на данъчната система. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР