Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предложението на управляващите

...
Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предложението на управляващите
Коментари Харесай

Бюджетната комисия ще преразгледа лимитите за обезщетенията при катастрофи

Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предлагането на ръководещите за въвеждане на предел от 20 000 лв. при погашение на обезщетение на роднините на починалите при произшествия. Това стана ясно след разискване в Народното събрание, на което участваха представители на всички заинтригувани страни - институции, застрахователи, юристи и потърпевши.

Основният мотив за въвеждането на предел е, че застрахователите не разполагат с задоволително средства, с цел да изплащат компенсации на родните на починалите и потърпевшите в пътнотранспортни катастрофи. Това е по този начин поради тълкувателно решение на Върховен касационен съд от преди няколко месеца, с което се разшири кръга на хората, които могат да изискат обезщетение, а освен най-близките родственици, стана ясно на съвещанието на бюджетната комисия към Парламента отразено от Българска национална телевизия. Според застрахователите и вносителят на предлагането - ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, това може да докара или до внезапно повишаване на застраховката Гражданска отговорност, или до повишаване на останалите застраховки или до банкрути на застрахователи, в случай че не бъдат вдигнати цените на застраховките,

Основният мотив против въвеждането на предели е на юристите, които настояват, че това е в несъгласие с европейското право и съдът е този, който най-справедливо би трябвало да отсъди дали и каква сума да бъде изплатена като обезщетение. Срещу лимита се оповестиха и роднините на потърпевшите при произшествия.

Още в самото начало на полемиката ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че въпреки да е вносител, не тя е подготвила импортираното предложение за предели на компенсациите. Това е станало в работна група. По думите ѝ у нас гражданската отговорност е евтина и това е повода за дефицита на средства за покриване на компенсациите - приблизително 97 евро при 229 евро в Европа.

Менда Стоянова прикани засегнатите страни да бъде открит баланс - да не се усилят цените на застраховките, само че и да се резервира справедливостта при компенсациите. За това приканиха и от финансовото министерство.

Остро против поправката възразиха и юристи, като приканиха справедливостта да бъде оставена на съда.

Милен Ралчев, Висш адвокатски съвет: На първо място считаме, че опита за тази застрахователна смяна е извънредно припрян, неаргументиран дори лишен от претекстове и опонира на правилата на законотворчеството.

Застрахователите признаха, че разширението на кръга на засегнатите е заслужено, само че обясниха, че нямат пари. По техни данни за предходната година са събрани от застраховка гражданска отговорност 650 млн. лв., изплатени са 400 млн. и 1 милиарда са заделени за запас. Ситуацията се е трансформирала остро през последните три месеца след тълкувателното решение на Върховен касационен съд.

Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи: До момента подадените към застрахователите искания от новия кръг лица са 318, от които 145 постъпили по правосъден ред - 173 по непринуден ред. Исковете са в размер малко под 100 млн. лв..

Предложенията ще бъдат прегледани сред двете четения още веднъж в Бюджетна комисия, а по-късно законопроектът ще бъде импортиран и в пленарна зала.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР