Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета

...
Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета
Коментари Харесай

Бюджетната комисия разписа 4.7 млрд. лв. за здраве през 2020 г.

Комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене бюджета на Националната здравноосигуретална каса 2020 година За гласоподаваха 13 национални представилите, а 7 бяха срещу.

Предвидени са 4,74 милиарда лева доходи и прехвърляния. Здравноосигурителните доходи са в размер на 4,64 милиарда лева, от които 3,10 милиарда лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 1,53 милиарда лева са прехвърляния за здравно обезпечаване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски се усилват с 264,8 млн. лева в съпоставяне със същите през 2019 година. Трансферите за здравно обезпечаване за 2019 година са разчетени с растеж от 139 млн. лева по отношение на 2019 година, който се дължи на смяна в размера на пенсиите, от нарастване на минималната работна заплата и растежа от 5 на 100 от осигурителния приход, върху който страната внася здравни вноски за безработните, децата, обществено слабите

Разходите са в размер на 4,74 милиарда лева, а нарастването по отношение на 2019 година е 394,2 млн. лв.. За медицински действия са планувани 2,85 милиарда лв., за дентални действия – 179,80 млн. лева, а за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели – 1,24 милиарда лв..

Бюджетът планува също по този начин опазване на здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. С проектобюджета се реализира гарантиране на пакета здравноосигурителни действия в обсега на наложителното здравно обезпечаване, като през 2020 година за Националната здравноосигурителна каса са обезпечени 394,7 млн. лева спомагателни средства за разноски и прехвърляния.

Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 година са възстановяване на диагностиката, качеството и достъпа до сложно лекуване и усилване на ролята на профилактиката, съобщи пред депутатите от Бюджетната комисия министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оповестиха, че няма да поддържат здравния бюджет.

Социалистите разкритикуваха финансовата рамка, тъй като не планува промяна в опазването на здравето.

"С интерес се запознахме с оферти план на Министерски съвет за бюджет. Министър Ананиев малко ни подведе, тъй като той показа бюджетите както на Министерство на здравеопазването, по този начин и на НЗОК. Вероятно ще би трябвало да ги разясня като него. Запознахме се с интерес, тъй като чакахме да забележим методите, средствата за по този начин необятно прокламираната от министър Ананиев промяна в опазването на здравето. За страдание или са добре прикрити, тъй като ние не ги видяхме. Искаме да кажем, че има някои неща, които просто не могат да бъдат подминати. Подминати, тъй като ни липсва аналитичната част, въз основата на която е построен бюджетът. Вече знаем, че НЗОК няма аналитично звено “, сподели той и уточин, че в Министерството има такива звена. По думите му за поредна година в бюджета приоритет е електронното опазване на здравето. „ Най-после би трябвало да стане тази електронна система, тъй като без нея никакво настоящо обмисляне не може да стане ", изясни депутатът от Българска социалистическа партия доцент Георги Йорданов. Той напомни рекомендациите на Световната банка, че би трябвало да бъдат понижени заплащанията, само че това не попада в проектобюджета.

От ГЕРБ отвърнаха с аргумента, че има стабилно повишение на средствата в бюджета на НЗОК за 2020 година. "Относно рецензиите - да, опазването на здравето е една извънредно тежка материя за промени. Тъй като те би трябвало да се реализират постепенно, само че несъмнено,за да може да се резервира устойчивостта на системата. Тук чаках шаблонните думи като "Това е бюджет, който е на статуквото ". Тези думи някак ги забравихте. Реформите господа ще се видят и те ще се видят постепенно, тъй като би трябвало да има единодушие в цялото общество ", съобщи депутатът Лъчезар Иванов.

Предстои бюджетът на НЗОК да бъде гледан на изключително съвещание в пленарна зала на 12 ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР