Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене законопроекта

...
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене законопроекта
Коментари Харесай

На второ четене: Комисията по финанси прие удължването на бюджета

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене законопроекта за продължение действието на разпореждания от Закона за държавния бюджет за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. 

На съвещанието министърът на финансите Росица Велкова сподели, че мнението, което сега Министерството на финансите показва, е предлагането за минимална работна заплата (МРЗ) от 770 лева да бъде признато, считано от 1 юли 2023 година

С план на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2023 година да стане 770 лв.. Проектът беше оповестен на страницата на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) на 10 декември.

Това предложение е на МТСП, сложено е на публично разискване, напомни Велкова. Становището, което сега показва Министерството на финансите и ще даде към МТСП, е това да бъде признато, считано от 1 юли, защото нямаме бюджет в типичен тип, сподели министър Велкова.

Говорейки за положението на държавния бюджет , финансовият министър цитира прелиминарен отчет на Европейската комисия, съгласно който България е втората страна от страните членки на Европейски Съюз, след Италия, с най-голям систематичен недостиг за 2022 година, който е 4 %. Една трета от приноса за този систематичен недостиг е национално финансиране на първоначални и настоящи разноски, главно нарастване на пенсиите, останалите две трети са нетаргетирани обезщетения и ограничения, уточни Велкова.

При това положение на бюджета ние да надграждаме разноските, не мисля, че можем да реализираме някаква финансова непоклатимост и резистентност, разяснява още отрасловият министър.

На съвещанието бяха прегледани предложенията, направени сред първо и второ четене на удължителния закон . Редица оферти не бяха позволени за разглеждане в комисия, защото депутатите решиха, че е неприемливо в сходен тип законопроект да се вършат промени в обществения пакет. Те обаче ще бъдат разисквани в пленарна зала при гласуването на второ четене на удължителния закон. Сред недопуснатите до разглеждане текстове, препоръчани от Корнелия Нинова и група депутати, са тези, свързани с минималния размер на главната заплата на най-ниска служба, планувана за заемане от държавен чиновник - 850 лева месечно от януари.  

Министър Велкова напомни, че чисто хазната губи към един милиард лв. от растеж на минималната заплата от 710 на 850 лв. . Българска телеграфна агенция напомня, че Народното събрание одобри на първо четене минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Към момента това би означавало най-малък размер от 850 лв..

Не бяха позволени за разглеждане от комисията и текстове, свързани с оптималния размер на осигурителния приход.

Не се одобри предлагането на Асен Василев от " Продължаваме Промяната " вместо първите три работни дни от болничния да се покриват от работодателя, те да бъдат два. От Движение за права и свободи предложиха Национален осигурителен институт да заплаща всички дни, а бизнесът нищо, само че и това предложение не се одобри.

Одобрено беше обаче пенсиите да продължат да порастват по модифицирано швейцарско предписание, по което всяка година от 1 юли се актуализират. С смяната, препоръчана от някогашния финансов министър Асен Василев, от тази дата пенсиите, отпуснати до края на миналата година, ще се осъвременяват от 1 юли на идната я със 100 % от инфлацията или 100 % от повишаването на осигурителния приход. Изборът ще бъде сред по-високата от двете стойности. 

Василев предложи още да се продължи политиката на актуализация на заплатите на учителите в учебното и предучилищно обучение. Проблемът беше, че сметките на депутатите и на Министерството на финансите се разминаваха. Затова ръководителят на комисията Петър Чобанов предложи да стане от 1 януари 2023 г, само че когато бъде признат Закон за държавния бюджет за 2023 година Социалистът Румен Гечев обаче сподели, че преподавателите във висшите образователни заведения имат по-ниски хонорари от тези в междинните учебни заведения. Депутатите се съгласиха с неговите причини. Предложението на Василев не се одобри заради недопустимост и по тази причина депутатите ще обсъдят в пленарна зала по какъв начин да бъдат признати и двете оферти.

Сега разбирам за какво Министерството на финансите и държавното управление внесоха удължителен закон, оттук насетне цялата тежест ще бъде на Народното събрание и на нашата комисия благода
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР