Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене да

...
Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене да
Коментари Харесай

Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите

Комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене да бъде понижена ставката на Данък добавена стойност(ДДС) от 20 на 9% за ресторантьорите и за книгите. Против диференцирана ставка за налога са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Отхвърлени бяха предлогенията на Движение за права и свободи и на левицата за намалевие на налога за медикаментите и за детските артикули.
По-рано правната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ за промени в Закона за Данък добавена стойност. Освен намаляването на ставката от 20 до 9% за ресторантьорите и за книгите, в общото предложение на ГЕРБ и на „ Обединени патриоти “ са и текстовете за ваучери за туризъм. Депутатът от НФСБ Валери Симеонов съобщи това в Народното събрание и добави, че към този момент се е опитал да се свърже с премиера Бойко Борисов, тъй като съгласно него ГЕРБ „ са се отметнали от опцията за подкрепяне на туризма с ваучери ". В текстовете са останали само ваучери за държавни чиновници за отмора в държавни бази.
Министърът на стопанската система Емил Караниколов се разгласи за разбор, който да дефинира дали да се трансформира политиката по Данък добавена стойност за всички браншове в стопанската система.
Според Караниколов в този момент е належащо понижаване на Данък добавена стойност като краткотрайна мярка в поддръжка на секторите, наранени най-сериозно от рецесията:
“Т.е. една такава краткотрайна мярка за избран период от време даже ще ни бъде доста потребна в идващ разбор – дали има смисъл от такива ограничения от тук нататък “.
По-рано денем Министерството на финансите пусна до Народното събрание мнение, че изрично не поддържа по-ниската ставка. В мнението се прецизира, че това ще нанесе вреди на бюджета от близо 1,8 милиарда лв.. От финансовото министерство предизвестяват, че в случай че измененията в законопроектите бъдат признати и има диференциран Данък добавена стойност, то ще се наложи повишението на налог облага на 18% или Данък добавена стойност на 24%. " За да се компенсират загубите, които ще претърпи бюджета от предложенията на другите партии за понижаване на Данък добавена стойност за избрани браншове, ще би трябвало да се компенсира от някъде. А това може да стане с повишаван на общата ставка на косвения налог до 24% или с повдигане на корпоративния налог до 17-18% ", се споделя в мнението.
Според заместник-председателя на комисията Йордан Цонев не трябва да се прибързва със сметките, само че в това време той прояви схващане към острия звук на Владислав Горанов и финансовото министерство.
„ При нашата данъчна система, където косвените налози пълнят фиска, при тези ниски налози, това има съображение. Всичко е въпрос на деликатна преценка. Аз помня, че когато въвеждахме 10-процентния налог – корпоративния и плоския за хората, имаше страшни вопли от сътрудниците, които се занимават с пресмятане. Това щяло да срине фиска и така нататък Първата година, откакто го въведохме, приходите от двата налога се подвигнаха 3 пъти. Не с 30%, а 3 пъти. Не споделям, че тук ще стане същото, а че би трябвало да сме деликатни в процентите “, означи Цонев, представен от БГНЕС. Според него смяната в данъчната система е трябвало да стане след доста по-дълъг и премислен спор сред специалистите в Народното събрание, както и отвън него.
„ Едва тогава да се пристъпи към диференцирано Данък добавена стойност, в случай че има нужда, без да се трансформират директните налози. Такъв спор не се състоя. Може би имаше потребност от излизане от остарялото разбиране, че Данък добавена стойност би трябвало да е с единна ставка. Според мен рецесията форсира тези процеси “, счита Цонев. Той добави още, че критичността на финансовия министър Владислав Горанов към концепцията за по-ниско Данък добавена стойност за някои артикули и услуги е напълно обоснована, тъй като ролята му е да подсигурява приходите в бюджета.
Припомняме в резюме какви бяха предложенията на другите политически сили:
Текстовете на ГЕРБ дават преимущество на ресторантските услуги, кетъринга и книгите. От Движение за права и свободи побързаха да прибавят детски храни и медикаменти, както и памперсите. От „ Воля “ считат за предпочитани фитнес и спортните зали, а от НФСБ държат алкохолът в ресторантьорските и кетъринг услугите да се изключи от преференциалната Данък добавена стойност ставка за заведенията.
Последни с оферти излязоха от Българска социалистическа партия, които желаеха всички медикаменти от позитивния лист по член 262 от Закона за лекарствените артикули, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да са с 9% Данък добавена стойност.
Предложенията им бяха отхвърлени от бюджетната комисия на първо четете.
Вижте още:
Предложенията за по-ниско Данък добавена стойност влизат за разискване в правна комисия
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 20 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР