Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене предложението

...
Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене предложението
Коментари Харесай

Комисията по бюджет реши ДДС за детските стоки също да падне на 9%

Комисията по бюджет и финанси утвърди на второ четене предлагането за съкращаване на Данък добавена стойност ставката за някои детски артикули, оповестява БГНЕС.

Предложението е на Движение за права и свободи и планува понижаване на налога от 20% на 9% за храни, подобаващи за бебета и дребни деца, както и за бебешки пелени и други хигиенични продукти. С мярката от партията се надяват да допринесат за превъзмогване на отрицателната демографска статистика в страната.
Бюджетната комисия гледа на второ четене намаляването на Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги Направени са промени сред първо и второ четене за осигурителните прагове на работещите в хотели и заведения
Депутатите от комисията гласоподаваха и понижението на Данък добавена стойност за хотелиерските и ресторантьорските услуги, с която ръководещите ще борят отрицателните стопански последствия за сектора, който пострада най-тежко от COVID-епидемията.

С по-ниската ставка ще бъде облагана и доставката на книги. Предложението на „ Обединени патриоти “, предвиждащо по-нисък налог за туроператорските услуги, както и нискоградусните алкохолни питиета като виното и бирата, не срещна утвърждение. „ Този дял е релативно дребен в целия развой на туристическите услуги, тъй че няма да бъде ощетен изключително бюджета “, аргументира предлагането водачът на НФСБ Валери Симеонов.
Борисов: Мога да поема политическия риск за едно погрешно решение като Данък добавена стойност за заведения за хранене, хотели и книги Той съобщи, че единственото, което е чул от Горанов, да не го кара да се усмихва и да споделя, че се радва на това решение
От ресторантьорския отрасъл обаче не останаха удовлетворени. „ Една част от нощните заведения, които нямат в портфолиото си хранителни артикули, остават отвън действието на този закон. Същевременно обществените осигурителни прагове се покачват на 800 лева, като единствено една част от нискоквалифицирания личен състав може да остане на 610 лева

За тях ще бъде извънредно мъчно и комплицирано оцеляването, тъй като те и към сегашния миг ще бъдат затворени “, съобщи Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

От сектора също настояха за рухване на Данък добавена стойност за бирата и виното на 9%, с цел да могат обектите, които не сервират храна, също да се възползват от мярката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР