Комисията по бюджет и финанси към парламента прие на първо

...
Комисията по бюджет и финанси към парламента прие на първо
Коментари Харесай

Бюджетната комисия каза да на 1 лв. субсидия за партиите, популизъм или не и откъде тръгна идеята

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание одобри на първо четене намаляването на партийната дотацията на един лев. Предложението на ръководещите бе подкрепено с гласовете на " Воля " и " Атака " или общо 10 " за ". Единственият " срещу " бе Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи, а от Българска социалистическа партия не участваха в гласуването.

Предложението за понижаване на дотацията за един автентичен глас от 11 лева на 1 лева бе стимулирано от заместник-министъра на финансите Росица Велкова. Тя изясни, че с намаляването на партийните дотации ще се отговори на публичните упования за по-малко разноски за партиите. По думите й с приемането на проектозакона бюджетната спестовност за второто полугодие на 2019 година би възлязла на 14,604 млн. лева Велкова обясни, че годишната държавна дотация за политическите партии и обединения за 2019 година ще се преизчисли на един лев въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия и коалиция за интервала от 1 юли 2019 година - 31 декември 2019 година

" Икономията на средствата, при дотация от 1 лева на годишна база, би възлязла на 29,208 млн. лева ", сподели още Росица Велкова.

Георги Търновалийски стимулира отхвърли на Българска социалистическа партия да взе участие в гласуването като уточни, че сходно преразглеждане на бюджета, е несериозно отношение към парламентаризма.

По-рано през днешния ден Народното събрание гласоподава измененията в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната дотация, бяха признати единомислещо от Народното събрание на първо четене. Със 170 гласа " за " депутатите взеха решение дотацията, която получават партиите, да е в размер от 11 лева за фактически получен глас. Причина стана разкритието на " Шоуто на Слави ", че политическите сили с над 1% на парламентарните избори през 2017 година взимат с 2.23 повече - общо 13.23 лева

Изненадващо обаче тази заран министър председателят Бойко Борисов предложи не 11 лв., а 1 лев дотация на глас. Новото предложение към този момент е импортирано като законопроект в Народното събрание, сподели финансовият министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде понижена, считано от 1 юли тази година.

Горанов изясни, че след първи юли размерът на дотацията ще бъде по този начин преизчислен, че в действителност партиите да получават по един лев на автентичен глас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР