Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна одобри Подробния

...
Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна одобри Подробния
Коментари Харесай

Одобриха Подробния устройствен план на Аспарухов парк

Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна утвърди Подробния организационен проект на Аспарухов парк. Планът, чието начало бе сложено през 1997 година, беше признат с цялостно болшинство след едночасова полемика. Проектът обгръща територия от близо 47 хектара и е напълно съгласуван с Общия организационен проект. " Имаме шанса в 21-ви век да създадем имитация на труда на Антон Новак – основател на Морската градина “, съобщи пред съветниците основният проектант на Варна Виктор Бузев. Той разясни, че на територията на парка ще се запазят оптимално зелените площи. Заложената оптималната компактност на застрояване е 1 %, а оптималният коефициент на активност – 0,06 %.

В парка ще има детски кътове, спортни стадиони, атракционни обекти. Общественият интерес ще бъде оптимално предпазен. В поддръжка на това е фактът, че там няма нито един реституиран парцел, върху който би могло да се реализира в допълнение застрояване.

Парковата зона е с граници: южно от канал 1 – море-езеро; западно – от Аспарухов плаж; югоизточно – от бул. " Първи май “; северно – от път, водещ до паметника " Лодката “, околност " Карантината “. В обсега на проекта са включени Рейдовата кула, Аспаруховият вал и рибарското пристанище " Карантината “. Акваторията на Черно море не е наранена.

Арх. Бузев добави, че идната стъпка ще бъде правенето на план за паркоустройствен проект. Предстои да бъде разгласен конкурс за цялостната визия на Аспарухов парк.

На днешното съвещание стана ясно също, че следва ускорение на процеса по актуализация на листата с недвижими културни полезности на територията на община Варна. През тази година ще започва двугодишна стратегия за съдействие, в която ще се включат Община Варна, Националният институт за недвижимо културно завещание и Варненският свободен университет " Черноризец Храбър “.

Предвижда се висшето учебно заведение да се ангажира с издирването и проучването на към 100 от обектите. Студенти от компетентност " Архитектура “ ще събират цялата архивна и настояща документи, ще правят цялостни вътрешни и външни огледи на място, ще вършат в детайли фотозаснемане.

Финансирането на дейностите в размер на общо 310 хиляди лева за двете години е включено в програмата за планиране и обмисляне на обекти по бюджета за 2019 г.- 2020 година, която днес също беше призната от общинските съветници. В програмата са заложени 3,62 млн. лв..

В документа попада проектирането ПУП-ПРЗ за прилежащите територии към бул. " Варна “, за което са планувани 300 хил. лева За разработване на ПУП-ПУР на части от селищни формирания " Ален Мак “ и " Боровец – юг “  се плануват близо 117 хиляди лева, а на ПУП-ПРЗ на " Малка чайка “ – 100 000 лева Около 60 хиляди лева ще бъдат изразходени за  актуализация на Общия организационен проект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР