Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет одобри

...
Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет одобри
Коментари Харесай

На ниво комисия: Гранд Каньон получи разрешение за втори етап

Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет утвърди промени в проекта за регулация на квартал " Младост 3 ", които ще дадат зелена светлина за втория стадий на гигантския комплекс " Гранд Каньон ", съобщи в. " Сега ".
Водещата комисия дописа изискване, че преди този момент би трябвало да се построи кръстовище сред близките булеварди " Андрей Ляпчев " и " Андрей Сахаров " и ул. " Бъднина ". Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, " АтакаЮ, Съюз на демократичните сили и ДБГ от групата на Реформаторския блок, а представителят на ДСБ Иво Божков гласоподава " въздържал се ". Против бяха Българска социалистическа партия и самостоятелният общински консултант Войслав Тодоров.
Окончателното мнение по въпроса ще бъде взето на днешното съвещание на СОС, след което основният проектант Здравко Здравков ще може да издаде строително позволение. Вчера (12 юни) в комисията стана ясно, че кръстовището е ангажимент на вложителя - турската компания " Гаранти Коза ".
Вторият стадий от построяването на комплекса планува повдигането на три здания до 20 етажа, в които ще има стотици жилища. Първоначално постройките трябваше да са с височина 114, 84 и 73 метра, само че след това параметрите им бяха понижени до 80, 46 и 12 метра. В първия стадий от строителството, което бе позволено през 2017 година, се планува построяването на хотел, две жилищни здания и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. метра надземна разгъната повърхност. Тази фаза би трябвало да бъде приключена през лятото на 2020 година
Основният проблем с новата част на плана е по какъв начин ще се отрази на транспортния трафик. Столична община счита, че няма да има важен резултат - до 2-3% в пиковите часове, само че Войслав Тодоров опонира, че в разбора не се загатва по какъв начин този спомагателен трафик ще се отрази на времето за очакване за излизане от квартала Според него при към този момент задръстен бул. " Александър Малинов " още трафик ще докара до в допълнение очакване от порядъка на 10-15 минути единствено в тази зона.
" Ако се одобри този проект, живеещите и работещите в " Младост " ще страдат от презастрояването всеки ден и ще жертват време, нерви и пари ", разяснява Тодоров. Той обърна внимание и на това, че задаващото се заселване на региона с нови фамилии става без предвиждането на нови детски градини и учебни заведения.
Представител на " Гаранти Коза " също участва на съвещанието и напомни, че планът е признат за предпочитан от страна на страната и че компанията към този момент е дарила на Столична община над 4 дка, които преди този момент са били частни. Не стана дума за забавянето на обекта, който в началото трябваше да е подготвен предходната година, само че след това срокът бе продължен. Засега там няма значимо придвижване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР