Комисията по академична етика към министъра на образованието публикува официалния

...
Комисията по академична етика към министъра на образованието публикува официалния
Коментари Харесай

Плагиатски скандал с бивша служебна министърка! МОН: 95% от дисертацията й е преписана

Комисията по академична нравственос към министъра на образованието разгласява формалния си отчет по сигнала за плагиатство против някогашната служебна министърка на стопанската система Даниела Везиева, която сега е член на борда на шефовете на БДЖ, предава dir.bg.

Според четиримата арбитри, „…при размер от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други създатели и източници 171 страници, т.е. 95%.“.

„Налице е плагиатство в изключително огромни размери, което шокира с мащаба и обсега си“, написа в отчета, изпратен до просветния министър проф. Николай Денков.

Дисертационният труд на Даниела Везиева за придобиване на просветителната и научна степен „доктор“, професионално направление 9.1. „Национална сигурност“, е предпазен в Националния боен университет (НВУ) „Васил Левски“ и е на тематика „Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България“.

Сигналът за плагиатство пък бе подаден до Комисията за академична нравственос в края на ноември м.г. Тогава Везиева съобщи, че това е „политическа офанзива в селекциониран миг, не съм изненадана“.

След като са анализирали работата на Везиева, свои мнения са изразили четирима арбитри. В отчетите си те са написали „значително по размер плагиатство – прекопирване от истинските източници без стилистична или граматическа преправка на последните“.

Според разпоредбите, на Везиева е била дадена опция да отговори и тя го е направила, като не е коментирала всъщност откритото плагиатство, а се опитвала да нападна процедурата, по която е проверявана.

„Според нея, разглеждането на сигнала от Комисията по академична нравственос е неприемливо, защото процедурата, въз основа на която ѝ е присъдена просветителната и научна степен „ лекар “ е завършила през 2018 година, а сигналът е подаден в МОН през 2021 г.“, написа в отчета на четиримата арбитри.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР