Комисията на Юлия Ненкова не успя да открие убедително доказателство

...
Комисията на Юлия Ненкова не успя да открие убедително доказателство
Коментари Харесай

КЗК прехвърли топката към КЕВР за спекулациите на пазара на ток

Комисията на Юлия Ненкова не съумя да открие безапелационно доказателство за далавера на борсовия пазар макар подозренията на бизнеса

© Юлия Лазарова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) приключи дълго чакания си секторен разбор за борсовия пазар на електрическа енергия в България. Той бе стартират преди повече от година след голям брой сигнали и подозрения за възможни операции и далавера от страна на избрани търговци или производители на ток, като се очакваше да хвърли повече светлина върху покупко-продажбите с сила.

Резултатът обаче е по-скоро разочароващ. Анализът е " удавен " в статистика за производителите, търговците, производството на ток, изработен е и обзор на законодателството, само че действително липсва конкретика за това има или няма " игра " с цените на тока. На над 160 страници са прегледани няколко сигнала, подадени от работодателите или от браншовите сдружения, само че в главната си част те са препратени " по подготвеност " към Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). За останалите Комисия за защита на конкуренцията смята, че проблеми няма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На повърхността

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че проблемите на енергийната борса са свързани с процедурата на самите търгове и подаването на предложения за цени и количества. Цитира се анкета измежду пазарни участници, които се оплакват от пропуски при двустранните контракти, които съгласно тях благоприятстват осъществяването на пазарни злоупотреби. Посочват се и други противоречиви моменти в борсовите правила, които лимитират или биха могли да бъдат употребявани за ограничение на конкуренцията. Но съответно мнение на Комисия за защита на конкуренцията по тези въпроси липсва.

Вместо това антимонополистите цитират съответни случаи, при които цената на борсовия ток е била противоречива или доста висока. Една от обсъжданите дати да вземем за пример 3 юли 2019 година, когато в сегмента " Ден напред " бе подложен безспорен връх за лятото от над 195 лева./мВтч. Тогава съгласно Комисия за защита на конкуренцията е имало понижено предложение и доста търсене на електрическа енергия. Възможно било това да се дължи на пазарна операция, като да вземем за пример задържане на мощ от страна на производители, само че нарушаването е от компетенциите на енергийния регулатор, акцентират от Комисия за защита на конкуренцията и препращат случая към КЕВР.

Ковачки го няма

По сигнал на Асоциация свободен енергиен пазар Комисия за защита на конкуренцията е разгледала и покупко-продажби на свързваните с предприемача Христо Ковачки компании - " Юропиан трейд оф енерджи " и " Гранд енерджи дистрибюшън ". За първата компания се твърди, че в края на юни м.г. е сключила две покупко-продажби на непазарни цени.

Случаят е изключително индикативен. На 27 и 28 юни 2019 година посредством една от борсовите платформи по замъглен метод е продадена сила за над 150 млн. лева Офертата " купува " е от " Юропиан трейд оф енерджи ", а препоръчаната цена е под пазарната спрямо други покупко-продажби със същия период на доставка - от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година Въпреки това се явяват продавачи, които да обезпечат въпросното количество електрическа енергия. Имената им остават скрити, защото разпоредбите на борсата позволяват това, само че съмненията са, че става дума за централи, също свързани с Христо Ковачки.

Формално договорката е законна, само че демонстрира съществени пропуски в разпоредбите за борсовата търговия - разрешава се анонимна търговия сред авансово договорили се сътрудници. Макар това на процедура да изкривява свободния пазар, от Комисия за защита на конкуренцията не виждат проблем. И още веднъж препращат проблема към КЕВР.

При енергийния регулатор се озовава и сигналът, обвързван с " Гранд енерджи дистрибюшън ". В него се твърди, че е имало операции при тръжните сесии за покупка на ток от АЕЦ " Козлодуй " през 2019 година

Освен това Комисия за защита на конкуренцията за следващ път не открива никаква връзка на Ковачки с всички сдружения от енергетиката, за които обществено се знае, че са свързани с него и, за които работодателите са подали съответни сигнали. Краткото пояснение на монополистите е, че крайните притежатели на редицата топлофикации, ТЕЦ-ове, търговци и други са офшорни компании с задгранични физически лица. Самият Ковачки твърди обществено, че е единствено съветник на въпросните компании, само че задоволително ясно беше посочен от основния прокурор Иван Гешев като виновен за протичащото се в тях.

Сделката на индустриалците

По сигнал на " Гранд енерджи дистрибюшън " пък Комисия за защита на конкуренцията преглежда и борсовите покупко-продажби от 12 декември 2018 година и на 28 юни 2019 година, при които огромни индустриални консуматори като " Стомана индъстри ", " Биовет ", " Холдинг Загора " и други съумяха да купят сила от АЕЦ " Козлодуй " на по-ниски от пазарните цени. Интересното в този случай беше, че основателите на търговете бяха самите консуматори, като точно те дефинираха и цената, а АЕЦ-а склони да им продаде. Обикновено обстановката е тъкмо противоположна - производител афишира търг и купувачите наддават.

В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията е изискала информация от нуклеарната централа за аргументите, заради които не е продала ток и на оповестените по същото време други търгове от купувачи със същите параметри, само че при по-високи цени, от които единствено би спечелила. Дружеството обаче не дава съответен отговор, а единствено обръща внимание, че параметрите на един търг могат да бъдат доста и разнообразни. В последна сметка Комисия за защита на конкуренцията праща проблема в КЕВР за по-детайлен обзор.

(Не)прозрачност

Пазарното обединяване във всички сегменти в най-кратки периоди е едно от решенията за слабостите на борсовия пазар, считат от комисията на Юлия Ненкова. Част от ограниченията за повишение на прозрачността при търговия на едро с електрическа енергия са свързани с обществено налични данни за моментното произвеждане на ток от всеки един производител в страната. Правилен ход би било и публикуването на настояща информация за степента на потребление на междусистемните преносни потенциали и други, регистрират от Комисия за защита на конкуренцията.

Антимонополната комисия регистрира и редица бариери пред новите участници на борсовия пазар. Някои от тях са се оплакали от честите промени в нормативната база. Проблем е и неналичието на ясна визия и тактика за развиването на пазара в дълготраен проект. Това попречва вярното обмисляне и прогнозиране, които са основни условия за реализацията на нови индустриални мощности, регистрират от антимонополния орган.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР