Комисията на Европейския парламент по граждански свободи одобри на 24

...
Комисията на Европейския парламент по граждански свободи одобри на 24
Коментари Харесай

Онлайн материали с призиви за насилие ще трябва да се свалят до 1 час

Комисията на Европейския парламент по цивилен свободи утвърди на 24 септември признатата позиция от предходния състав на Парламента по правила против разпространяването онлайн на наличие, което предизвиква тероризма. Депутатите ще стартират договаряния със Съвета въз основата на утвърдената позиция, в случай че не бъдат импортирани промени по нея на пленарно съвещание.

Приоритетите на Парламента

Целта на обсъждания текст е да принуди интернет платформите бързо да отстраняват наличие, което националните управляващи считат за нездравословно и рисково. Скоростта на унищожаване е значима, тъй като другояче то може да бъде копирано или споделено на други уеб страници. Ако фирмите систематично и непрекъснато не съблюдават условията, те ще бъдат застрашени от наказания в размер до 4% от международния им оборот.

Законодателството има за задача да се бори с радикализацията и да ускори публичната сигурност, само че депутатите също по този начин са загрижени за следствията за свободата на изложение и на печата. Позицията на комисията по цивилен свободи е, че изразяването на полемично или противоречиво мнение по политически въпроси не би трябвало да бъде считано за наличие, насърчаващо тероризъм. Депутатите също по този начин желаят Интернет фирмите да основат комфортни за потребителите механизми за подаване на сигнали и да подсигуряват бързото и транспарантно разглеждане на сигналите.

По мнението на депутатите платформи като Фейсбук или YouTube не би трябвало да бъдат задължени да откриват нездравословно наличие - нещо, което би сложило сериозна тежест върху тези компании. Следенето на информацията и дейното търсене на обстоятелства за противозаконна активност би трябвало да бъде задача на способния народен орган.

Парламентът също по този начин не счита, че би трябвало да се употребяват наложително филтри или автоматизирани стратегии, защото това може да докара до грешки и да категоризира почтени известия като такива, насърчаващи тероризъм.

Как ще работи системата

Държавите в Европейски Съюз ще би трябвало да дефинират орган, който ще се занимава с наблюдението, и да уведомят Европейската комисия, която ще сформира лист на съответните институции във всяка от страните.

Когато националните управляващи решат, че обещано наличие предизвиква тероризма, ще бъде изпращан иск за унищожаване на наличието до съответната Интернет платформа и тя ще би трябвало в границите на час да го смъкна или да забрани достъпа до него във всички страни членки.

Процедурата може да затрудни Интернет компании, които в никакъв случай не са получавали преди указания за унищожаване на наличие. Депутатите оферират тези компании да получават авансово (поне 12 часа преди първия иск) информация за периоди и предстоящи от тях дейности от способния държавен орган.

Процедурни стъпки

Предложението за правилник бе показано за пръв път от Европейската комисия през септември 2018 година по искане на ръководителите на страните в Европейски Съюз. Съветът реализира политическо единодушие по тематиката през декември 2018 година Предишният състав на Европейския парламент утвърди позицията си през април 2019 година

Решението на комисията по цивилен свободи за започване на договаряния със Съвета ще бъде оповестено на идната пленарна сесия на Парламента. Ако не постъпи искане за пленарно гласоподаване, преговорната позиция ще бъде считана за доказана и договарянията ще могат да стартират.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР