Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание

...
Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание
Коментари Харесай

Цената на водата в 14 области е повишена

Комисията на енергийно и водно контролиране (КЕВР) организира закрито съвещание в профилиран състав " ВиК ", на което е приела дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 година, заяви Българска телеграфна агенция.

С решението са поправени цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол, прецизират от КЕВР.

Пълният текст на решението на КЕВР за обновените цени на ВиК услугите за 2018 година ще бъде оповестен по-късно от регулатора. За Българска телеграфна агенция от Комисията потвърдиха, че по време на днешното закрито съвещание са били утвърдени цените, препоръчани по време на откритото съвещание за разискването на отчета за изменението на утвърдените цени на ВиК услуги за 2018 година, което се организира на 7 декември. Това значи, че най-голямо ще е повишаването в Ямбол – с 20% до 2.78 лв. за куб.м, и във Враца – с 13% до 3.09 лева В София водата нараства с 9.5% до 2.36 лв. за куб.м; в Бургас – 8.7% до 2.77 лева./куб.м; в Силистра – с 6.5% и ще стигне 3.29 лева.; в Монтана – с 6.4%, или 2.89 лева./куб. м; в Русе – 6.2% до 2.78 лева./куб.м; в Перник – 5.8% до 2.29 лева.; в Смолян – с 4.5% до 2.35 лева./куб м. От 1 януари 2018 година увеличена ще бъде цената на питейната вода и в Шумен – с 3% до 3.32 лева./куб.м; в Пловдив – с 2.9% до 2.20 лева, във Варна – с 2.7% до 3 лв/куб.м; в Кърджали - с 2.8% до 2.43 лева./куб.м и в Сливен – 2.05% до 2.5 лева

От КЕВР дават обещание, че прецизно ще наблюдават осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и ще подхващат ограничения при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен интервал, според законовите условия, Комисията наложително ще организира повсеместен регулаторен обзор на осъществяването на поетите задължения от ВиК сдруженията - реализиран размер на декларираните вложения и индикаторите за качество на услугите, понижаване на загубите по мрежата и други При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията неотложно ще поправя цените на одобрените ВиК услуги, като ги понижава.

Днес преди обед пред постройката на Министерския съвет Българска социалистическа партия свика протест -протест против предстоящото решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР