Комисията към Община Пловдив е прекратила обществената поръчка за новата

...
Комисията към Община Пловдив е прекратила обществената поръчка за новата
Коментари Харесай

Прекратиха поръчката за 3 млн. лева за новата система за паркиране в Пловдив – липсвало конкуренция

Комисията към Община Пловдив е прекратила публичната поръчка за новата електронна система за паркиране, чиято стойност бе близо 3 млн. лв. с Данък добавена стойност. За въпросната процедура TrafficNews писа, че има заплаха от нея да се появи нова „ Индра”, която да трансформира системата в неизползваме, по сходство на тази в градския превоз. Причината бе, че нито една от двете компании, които аплайваха - „ Тикси „ АД и консорциум сред „ Инфосистемс Интернешънъл” ЕАД и ЮПАСС, нямаха лиценз за потреблението на софтуера на паркоматите.

При наше питане към Община Пловдив оттова дадоха отговор, че няма проблем с процедурата и всичко е законно. Само две седмици след този отговор от Община Пловдив, комисията е решила да приключи процедурата. Мотивът, който са намерили от градската администрация, обаче е напълно различен.

Оказва се, че по време на оценяването на техническите оферти единият от претендентите - „ Инфосистемс Интернешънъл” ЕАД и ЮПАСС, не е отговарял на техническите характерности на поръчката. Поради това е била отстранена от присъединяване, а „ Тикси” са били пуснати напред.

Останала единствено една компания на финала на процедурата, възложителят й – шефът на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране” инж. Ненко Калакунов я прекратил.

В претекстовете в записано:

Предвид високата социална значителност и интерес от резултата, който ще се реализира при възлагането на публичната поръчка, възложителят приема неналичието на конкурентост при възлагането, както и невъзможността действително да бъде прибавен критерият за оценка „ оптимално съответствие качество/цена “, за съображение публичната поръчка да бъде прекъсната. Предвид това, възложителят взима актуалното решение за преустановяване на поръчката преди отварянето на Ценовото предложение на позволения участник, за недопускане на неравнопоставеност сред участниците посредством обявяване на предлаганата цена за осъществяване единствено на единия участник, без да е налице възлагане на поръчката”

Решението е от 16 ноември, като към този момент тече 10-дневния период за обжалване в Комисия за защита на конкуренцията.

Припомняме, че предметът на поръчката бе:„ Услуги по образуване, администриране и надзор на заплащането на такси, свързани със прекъсването, престоя и паркирането на пътни транспортни средства на територията на Община Пловдив “. Тя трябваше да смени най-общо казано досегашната система за заплащане в Синя зона и другите общински паркинги и методът на надзор по тях.

Бъдещата компания реализатор би трябвало да интегрира досегашния модел на заплащане посредством есемес на номер 1332, както и през паркоматите, които са сложени в града. Но и да вкара нови способи – банкова карта и мобилно приложение.

Повече за поръчката и по какъв начин можеше да се трансформира във втора „ Индра”, вижте в линка:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР