Комисията "Антикорупция" започна проверка на имотното състояние на Евелин Банев-Брендо

Комисията "Антикорупция" започна проверка на имотното състояние на Евелин Банев-Брендо ...

Искат запор на 28 млн. лв. на Брендо и родата му.


Комисията "Антикорупция" започна проверка на имотното състояние на Евелин Банев-Брендо и свързани с него лица, бившата му съпруга и нейната сестра. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев.

Има внесени искания за запори на имущество на стойност 22 милиона лева, както и за 6 милиона лева в банкови сметки. Проверката срещу Банев е започнала едва през ноември, тъй като едва тогава е станало ясно, че Брендо е осъден в чужбина.

Първото запитване на комисията до Министерството на правосъдието и Националната следствена служба и ВКП е било още през юли, когато в медиите стана ясно, че той е осъден на 20 години затвор в Италия за трафик на кокаин.

Трите институции обаче са отговорили, че при тях няма данни той да е осъден.

На 9 октомври комисията е пратила ново писмо до институциите и едва през ноември е било съобщено на тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобитото имуществото, впоследствие прераснала в комисия "Антикорупция", че Банев има присъда в Италия.Още по тематаОсъдиха Евелин Банев-Брендо на 20 г. затвор15 сеп 2017 19:5118Румъния осъди Брендо на 10 г. и 6 м. затвор за трафик на кокаин21 юни 2017 22:2723Италия потвърди: 20 г. за Брендо заради дрога23 мар 2016 17:2220

Междувременно Банев бе осъден и на 6 години затвор у нас за пране на пари, но от него няма и следа.

Шефът на Комисията съобщи, че са правени и 2 проверки на депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнали. Едната е за конфликт на интереси, другата - за имущество. По отношение на конфликта на интереси е установено, че такъв няма. Другият сигнал е от гражданското сдружение "Боец" и в него се твърдяло, че никой не проверява Пеевски.

Комисията подробно проучила 5 проверки 1 досъдебно призводство срещу неизвестен извършител, в които било засягано името на Пеевски. Също така те изисквали от данъчните 3 проверки и 3 ревизии. Станало ясно, че на Пеевски са правени плътни данъчни ревизии от 1 януари 2003 до 2017 година. Също така той сам изпратил и 5 документа за доходи за последните 5 години.

"От всички тези проверки стана ясно, че Делян Пеевски е или един от най-проверяваните и честни хора в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители", каза Пламен Георгиев.

От всички данъчни декларации се вижда, че през годините той е плащал огромни данъци.

"Този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци", коментира още Георгиев, цитиран от "24 часа".

Той каза още, че са прекратени преписките срещу Петър Москов, Румен Овчаров, Цветан Цветанов, Филип Златанов и Мирослав Найденов, тъй като в проверките не са открити несъответствия между доходите и имуществото им.
 
По публикацията работи: Анисия Иванова

Източник: dnes.bg