Комисия за защита на конкуренцията прецени, че предприятията от групата

...
Комисия за защита на конкуренцията прецени, че предприятията от групата
Коментари Харесай

КЗК не видя нарушение при закупуване на платежна услуга от Групата на ЧЕЗ

Комисия за защита на конкуренцията реши, че предприятията от групата на ЧЕЗ („ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД) не се конкурират с платежните оператори на пазара по даване на услуги по администриране и касово възнаграждение на дължими суми.

Според антимономолния регулатор те не биха могли да засилят своята пазарна позиция посредством държанието си на отвесно обвързвания пазар по закупуване на платежната услуга.

Обект на инспекцията на антимонополния регулатор е по искане на медиатора за заплащане на комунални услуги „ Фаст Пей ХД “ АД, написа на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията. Дружеството се оплака, че във взаимоотношенията с групата на ЧЕЗ се постановат нелоялни търговски условия и се ползват разнообразни условия за еднакъв тип контракти във връзка с избрани сътрудници, при което те се слагат в неравноправно състояние като съперници.

„ Фаст Пей ХД “ АД e сдружение, което работи като оператор на касови и безкасови заплащания, посредством построената си комерсиална мрежа от профилирани каси, администриращи заплащания на територията на България. Притежава собствен личен интегриран програмен продукт за възнаграждение на комунални и битови услуги на едно гише.

От „ Фаст Пей ХД “ показват, че в интервала от 9 декември 2013 година до 1 януари 2017 година сред него и „ ЧЕЗ България “ ЕАД е в действие Рамков контракт за касови заплащания, по силата на който сдружението приема касови заплащания от клиенти на „ ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД. Преди това тази активност е била предоставена на „ Браво Инвестмънтс “ ООД, посредством Тристранно съглашение от 9 декември 2013 година „ Фаст Пей ХД “ е поело правата и отговорностите на „ Браво Инвестмънтс “ ООД в цялостен размер, които са избрани в Рамков контракт за касови заплащания от 7 октомври 2013 година

Дружеството „ Фаст Пей ХД “ е правило възмездно услугите против заплащане под формата на комисиона, дължима за всяко управлявано заплащане в интерес на „ ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД.

С писмо от 24 ноември 2016 година от „ ЧЕЗ България “ ЕАД обаче упорстват да прекратят контракта, подписан на 7 октомври 2013 година, считано от 1 януари 2017 година

След категорично гледище и изразена подготвеност от страна на „ Фаст Пей ХД “ за предоговаряне на изискванията, от „ ЧЕЗ България “ ЕАД оферират план за нов контракт за касови и безкасови заплащания, само че в него се показва, че на изпълнителя не се дължи заплащане за даване услугите. Договорът е подписан сред страните с тази редакция на 28 декември 2016 година и е в действие и досега.

Посредникът за заплащане на комунални услуги обаче твърди през Комисия за защита на конкуренцията, че политиката на „ ЧЕЗ България “ ЕАД при заплащането на комисиона за предложение на аналогични услуги не се е трансформирала по отношение на останалите съперници на „ Фаст Пей ХД “.

Според него сдруженията от групата на ЧЕЗ са нужен търговски сътрудник за операторите на касови заплащания, тъй като в политиката им е да се обезпечи опция потребителите да заплатят всички свои комунални и битови отговорности на едно гише. От „ Фаст Пей ХД “ считат, че в случай че не е в договорни връзки с въпросните сдружения ще загуби огромна част от клиентите си, които са и консуматори на услугите на сдруженията от групата на ЧЕЗ.

„ Фаст Пей ХД “ АД твърди, че към сегашния миг не начислява комисиона над действителната дължима от клиентите на ЧЕЗ сума, в резултат на което осъществя пропуснати изгоди.

Дружеството упорства пред Комисия за защита на конкуренцията да наложи имуществена глоба на „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД и „ ЧЕЗ България “ ЕАД, както и да изиска да се приключи нарушаването посредством въвеждане на идентични условия в контракти за касови и безкасови заплащания на услугите по доставка и систематизиране на електрическа сила.

Комисия за защита на конкуренцията обаче не вижда нарушаване на пазарни взаимоотношения по Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС). За своето решение Комисията взе поради дребните пазарни дялове и неналичието на пазарна мощност на предприятията от групата на ЧЕЗ, както и обстоятелството, че те те не разполагат с опция да реализират без значение държание на съответния пазар.

Комисията приема, че групата на ЧЕЗ не има господстващо състояние на пазара и по тази причина няма съображение за предприеме дейности за осъществено нарушаване по Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС).

Комисията дава опция решението ѝ да се апелира пред Административния съд – София област в 14-дневен период, който стартира да тече от съобщаването му по реда на Административнопроцесуалния кодекс, а за третите лица - от публикуването му в електронния указател на Комисия за защита на конкуренцията. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР