Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия иска конфискация на имущество за 13 млн. лева на Емилиян Гебрев

Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е внесла иск в Софийския градски съд (СГС) за конфискация на имущество за 13 млн. лв. на притежателя на оръжейното сдружение " Емко " Емилиян Гебрев и сина му Христо, оповестява " Де факто ". Искът е импортиран на 10 май, а на 13 май по него е формирано гражданско дело.

Антикорупционната комисия, ръководена от Пламен Георгиев, който е в отпуск по гледище на премиера Бойко Борисов поради замесването на името му в скандал с недекларирана тераса от над 180 кв. м, претендира лишаване на парцели и на активи по банкови сметки. Това значи, че комисията е открила нелегално добити пари от Гебрев.

Искането на КПКОНПИ идва единствено месец след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която забрани на " Емко " да придобие различен оръжеен производител - " Дунарит ". Това е втората интервенция на антимонополния регулатор в проблема, откакто през 2016 година след известно отсрочване тя пусна договорката без забележки. Впоследствие обаче решението беше обжалвано от свързаната с депутата Делян Пеевски " Виафот инвестмънт България " и при започване на 2019 година Върховният административен съд върна на Комисия за защита на конкуренцията договорката за преразглеждане.

Гебрев е разследван от спецпрокуратурата за проведена незаконна група за пране на пари, обвързвана с източването на КТБ. Направената от прокуратурата връзка е, че преди време " Дунарит " бил платен от кръга към Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел.

През февруари тази година пък се разбра, че сътрудник на Главното разследващо ръководство на съветската войска (ГРУ) е обвързван с нападение през април 2015 година против Гебрев. Тогава той е бил токсичен дружно със сина си и шеф на негово дружество. В последна сметка и тримата се възвърнаха.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР