Комисия от общински съветници начело с Ясен Михайлов /ГЕРБ/ ще

...
Комисия от общински съветници начело с Ясен Михайлов /ГЕРБ/ ще
Коментари Харесай

Пловдив 2019 пише декларации за Антикорупция

Комисия от общински съветници отпред с Ясен Михайлов /ГЕРБ/ ще преглежда декларациите, подадени по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Правилата за работа на членовете бяха утвърдени без никакви диспути на последната сесия на градския парламент.

Комисията няма обвързване да ревизира дали декларациите, които към този момент са подадени, са попълнени правилно. Проверки ще се вършат, когато има сигнал, изясни през вчерашния ден ръководителят на Общинския съвет Савина Петкова. По закон пред Общинския съвет парцели се оповестяват единствено от шефовете на общинските ДКЦ и от Управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 ". В него влизат кметът Иван Тотев, който е ръководител, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Александър Държиков, ръководителят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева, писателят Антон Баев, хотелиерът Христо Гюлев, ректорът на Медицинския университет проф. доктор Стефан Костянев и художникът Матей Матеев. Първите трима управленци се отчитаха и до момента пред Сметната палата.

Декларациите ще бъдат качени на уеб страницата на Общинския съвет, защото става дума за обществени лица, които заемат виновни длъжности. Служителите от общинската администрация са се отчели за имотното си положение пред ведомствената комисия " Антикорупция ". Шефовете на общинските търговски сдружения внасят декларациите в централната комисия в София.

Общинските съветници, които в Пловдив са 51, евентуално са въздъхнали с облекчение, откакто стана ясно, че в този мандат няма да заявяват имуществото си. Те са попълнили единствено данните за несъответственост на дейностите. Законът не разрешава на съветници да имат контракти освен с общината, в която са определени, само че и отвън нея. Така се стига до парадокс - консултант, който има магазинче, и заплаща тротоарно право, към този момент ще бъде в нарушаване на закона. В идващия мандат, т.е. след една година, новоизбраните общински съветници ще би трябвало да заявяват с какви благосъстояния влизат в ръководството, в случай че до тогава законът не се промени. В Общинския съвет към този момент се майтапят, че в идващия мандат на банките ще застанат най-вече трактористи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР