Комисия на полския Сенат препоръчва приемането на изменение на закона

...
Комисия на полския Сенат препоръчва приемането на изменение на закона
Коментари Харесай

Киев моли Полша да не забранява бандеровската идеология, Варшава не отстъпва

Комисия на полския Сенат предлага приемането на изменение на закона на Института за национална памет, който криминализира отричането на всеобщите убийства Волин и пропагандата на концепциите на украинските националисти. Това съобщи довечера полската осведомителна организация PAP.

Решението е макар апелите на Украйна към Полша да не не разрешава идеологията на тартора на украинските нацисти Степан Бандера. В гласуването участваха членове на комисиите по правата на индивида, по въпросите на правовата страна и по въпросите на културата. За приемането на поправките гласоподаваха 11 души, против - пет. В близко бъдеще документът ще бъде подложен на гласоподаване от горната камара на Народното събрание.

Съгласно законопроекта, за отричането на всеобщите убийства във Волин, известни като Волинското кръвопролитие, закононарушенията на украинските националисти по време на Втората международна война и и общественото утвърждението на бандеровската идеология се планува санкция или отнемане от независимост до три години.

Полският Сейм одобри поправката на 26 януари. Тя гласи, че предстои на наказания всяка обществена позитивна оценка на " действия, осъществени от украинските националисти през интервала 1925-1950 г, които се заключават в използването на мощ, гнет и други форми на нарушение на човешките права ". Освен това като закононарушения са посочени геноцида на евреите и поляците на територията на Волин.

Украинското външно министерство изрази угриженост за тази стъпка и прикани полския Сенат, който би трябвало да утвърди документа, да покаже " политическа мъдрост ".

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР