Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел е на

...
Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел е на
Коментари Харесай

Еврокомисар Мария Габриел е на официална визита в Черна гора

Комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел е на публична аудиенция в Черна гора като част от нейната обиколка в шестте страни от Западните Балкани, обвързвана с Цифровата стратегия на Европейски Съюз за района, която започва от София през май, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Черна гора е втората от балканските страни, която комисарят посещава след визитата й в Сърбия през септември. В столицата тя се срещна с премиера на Черна гора Душко Маркович, с министъра на обществената администрация Сузана Прибилович и с шефа на Агенцията за електронни връзки и пощенски услуги Дарко Гъргурович. Централна по време на задачата на комисаря беше и срещата с министри на страни от Западните Балкани, отговарящи по цифровите въпроси, които пристигнаха в Подгорица, с цел да обсъдят с Мария Габриел напредъка по отношение на сключването на районно съглашение за роуминга.

По време на взаимната конференция с премиера на Черна гора, българският еврокомисар акцентира на значимостта на Цифровата стратегия за Западните Балкани за действително възстановяване на живота на хората в страната. „ Тази стратегия, каквато имаме за първи път, има силата да подкрепи процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Тя може да помогне на жителите и предприятията на Черна гора и другите балкански страни да се възползват от цифровата промяна. Пътната карта за понижаване на цените за роуминг, поддръжката за разрастване на широколентови услуги и развиване на електронното ръководство, поддръжката за придобиване на цифрови умения са водещи детайли на програмата, които биха разрешили по-добра съгласуваност и развиване на цифровата стопанска система и общество. Много е значимо да се движим напред в този развой с ускорени темпове “, съобщи комисар Мария Габриел.

Тя означи още, че главното предизвикателство е да се реализира съглашение за понижаване на цените за роуминг на районно равнище, като упоритостта е такова да се показа на Срещата на високо ниво за цифровите технологии в Белград следващата година. Мария Габриел съобщи, че към този момент има районно съглашение за роуминг сред четирима сътрудници и дебатът продължава за това по какъв начин да обхване всички шест страни от Западните Балкани, с цел да може да се пристъпи към идната крачка – разисквания за понижаване на роуминг цените сред Европейски Съюз и страните от района.

Отвъд роуминга, българският еврокомисар акцентира нуждата от по-нататъшно задълбочаване на съдействието в региона на киберсигурността посредством използването от страна на Черна гора на директивата по отношение на неприкосновеността на персоналния живот, партньорство с Европейската организация за киберсигурност ЕНИСА, както и мрежата от центрове за подготвеност. Тя предложения стартъпите да вземат участие в Срещата на върха на стартъпите през ноември в София и насърчи черногорските учебни заведения да се включат интензивно в Европейската седмица на програмирането, която продължава до 21 октомври.

„ Цифровата стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани е изчерпателен упорит проект за подкрепяне на района да успее в цифровата си промяна. Черна гора играе значима роля като един от водещите претенденти за участие в Европейски Съюз. Засиленото съдействие в региона на цифровите технологии е в положение да способства за постигането на тази цел “, съобщи още комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Въпросът за цените за роуминг бяха основата тематика и на разискването на българския еврокомисар с министрите по цифровите въпроси на Черна гора, Македония, Албания и Косово. Разговорите потвърдиха нуждата от разширение на съществуващото районно съглашение с още две страни, с цел да обхване всички шест страни от Западните Балкани. Постигането на такова съглашение ще бъде ключът към началото на същинския развой за понижаване на таксите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР