Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович

...
Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович
Коментари Харесай

Страсбург ни наби канчето заради домашното насилие

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович за следващ път прикани българските управляващи да бъде усъвършенствана правната и институционалната отбрана против насилието над дами и против домашното принуждение. Това излиза наяве от известие на институцията.

Миятович написа, че условието за " редовно " принуждение, планувано в Наказателния кодекс във връзка с закононарушенията с домашно принуждение, би трябвало да бъде анулирано неотложно.

Според нея това условие освен излага жертвите на огромна заплаха, само че и лимитира опциите за наказване на причинителите и изпраща рисково обръщение към обществото, че домашното принуждение е задоволително.

Тя повтаря предходните си рекомендации към българските управляващи да се оправят незабавно с острата липса на услуги в поддръжка на жертвите на домашно принуждение и да подхващат спомагателни ограничения за поощряване на равенството сред дамите и мъжете. Според нея тези ограничения включват повишение на осведомеността и обучение за битка със сексистките предубеждения.

В момента Наказателният кодекс споделя, че " закононарушението е осъществено " в изискванията на домашно принуждение ", в случай че е предшествано от редовно практикуване на физическо, полово или психическо принуждение, слагане в икономическа взаимозависимост, наложително ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права и е осъществено по отношение на прогресивен, низходящ, брачен партньор или някогашен брачен партньор, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско общуване, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство ". А закононарушението " в изискване на домашно принуждение " се санкционира и по-строго, когато става дума за причиняване на телесна щета, похищение, следене, закана с ликвидиране, ликвидиране.

Министерството на правораздаването работи по пакет от промени в закона против домашното принуждение, в това число даване на предпазени жилища, разширение на кръга от хората, които могат да търсят отбрана, основаване на народен указател, в който са се вписват насилниците.

Обмисля се и по какъв начин да бъде изменена " системността " в Наказателен кодекс. Това се споделя и в отговора на правосъдния министър Надежда Йорданова до комисаря Миятович. Йорданова твърди съдебна експертиза, че битката с домашното принуждение и насилието над дами е приоритет на политическо и институционално равнище.

Според статистиката на Министерство на вътрешните работи за 2021 година 2816 дами и 935 деца са жертва на домашно принуждение. В отчета на Софийската районна прокуратура за 2021 година да вземем за пример е записано: " Повишаване се регистрира и на записаните закононарушения, осъществени в " изискванията на домашно принуждение " - телесна щета - 105 за 2021 година към 79 за 2020 година и закана - 9 за 2021 година към 1 за 2020 година

Районната прокуратура за м.г. е внесла в съда 41 каузи, свързани с домашно принуждение. 10 от тях са завършили със съглашения, а в 6 случая нарушителят е освободен от наказателна отговорност и осъден единствено административно с санкция. България е една от седемте европейски страни, които не са утвърдили Истанбулската спогодба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР