Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня

...
Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня
Коментари Харесай

Съветът на Европа с доклад за България: Внимавайте с езика на омразата

Комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида Дуня Миятович показа през днешния ден отчет от визитата си в България през ноември предходната година.

Докладът преглежда расизма, нетолерантността и дискриминацията; насилието над дами и домашното насилие; и свободата на медиите, се показва в известие на Съвета на Европа.

Според комисаря има потребност от политическа и културна смяна в метода, по който малцинствените групи се показват в България, където езикът на омразата, дискриминирането и враждебността против ромите, ЛГБТИ хората и жителите от други малцинствени групи провокират остра угриженост.

Миятович приканва управляващите да реагират пламенно на проявленията на език на омразата, в това число от страна на високопоставени политици, да покачат правната отбрана от дискриминация и закононарушения от ненавист, и дейно да проверяват и преследват наказателно сходни действия.

Комисарят показва отвращение от настроенията на неприязън против ромите, изключително против тези, принудени да изоставен домовете си поради митинги против техните общности в няколко обитаеми места. Миятович приканва управляващите незабавно да подхващат ограничения за справяне с ситуацията на засегнатите, както и неотложно да създадат нужното за законодателството за насилствените изселвания.

Необходимо е също да се подхващат решителни дейности за възстановяване на общото жилищно състояние на ромите, в това число техния достъп до обществени жилища, се добавя в известието.

Миятович показва угриженост от това, че дебатите към Истанбулската спогодба са поели в тревожни направления, представляващи сериозна опасност за правата на дамите, децата и ЛГБТИ хората.

Продължаващите офанзиви против неправителствени организации, отдръпването на тактиката за протекция на детето и отлагането на влизането в действие на новия закон за обществените услуги са измежду най-печалните образци за тези направления, декларира Миятович.

Властите би трябвало да трансформират посоката и да се борят с нездравословните изявления, да подобрят законодателството и да покачат осведомеността на обществото за потребността от по-голяма протекция на жертвите на принуждение против дами и домашно принуждение. Особено внимание следва да се обърне на насърчаването на равенството сред дамите и мъжете, споделя комисарят.

Миятович приканва управляващите да усилят броя на спешните центрове и на другите обществени услуги, нужни за жертвите на домашно принуждение.

Тя предлага ограничения за битка с насилието над дами и домашното принуждение. Необходими са по-силна поддръжка за Неправителствени организации и правозащитниците, непрекъснато събиране на данни за всички типове принуждение против дами, учредено на пола. Властите би трябвало да наложат възпиращи санкции на причинителите, да обезпечат на жертвите достъп до безвъзмездна правна помощ и елементарно налични ограничения за протекция, както и да им дават ефикасни правни средства за отбрана, прибавя Миятович.

Докладът на комисаря отбелязва и продължаващо утежняване на медийната независимост по голям брой аргументи, в това число поради неяснота на медийната благосъстоятелност и финансиране, издевателството над публицисти, потреблението на каузи за клюка и политическото въздействие.

Миятович отбелязва смисъла на свободата и разнообразието на медиите за вярното действие на демокрацията. Тя приканва управляващите да предизвикват удобна за свободата на изложение среда, посредством попречване на прекомерната централизация на медийна благосъстоятелност, анулация на наказателноправните разпореждания в случаите на клюка и налагане на санкции на всички, които насочат закани и правят похищения против публицисти.

Миятович приканва управляващите да подобрят професионалната отбрана на публицистите и изискванията им на работа.

Тя приканва съставът и мандатът на Съвета за електронни медии да бъдат по-ефективни и самостоятелни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР