Комисарят на Европейския съюз по климата и енергетиката Мигел Ариас

...
Комисарят на Европейския съюз по климата и енергетиката Мигел Ариас
Коментари Харесай

ЕС запазва ангажимента си да спаси ядрената сделка въпреки решението на Тръмп

Комисарят на Европейския съюз по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете се опита да успокои през днешния ден Иран, че съюзът остава зает да избави нуклеарното съглашение с Техеран макар решението на американския президент Доналд Тръмп да излезе от него и още веднъж да наложи наказания на Иран, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

На посещаване в Техеран еврокомисарят съобщи, че Европейски Съюз - най-големият в миналото вносител на ирански нефт - се надява да усили търговията си с Иран.

" Отправихме към иранските си другари обръщение, че до момента в който те се придържат към нуклеарното съглашение, европейците ще извършват своя ангажимент, а те споделиха същото за нас ", сподели на конференция Канете.

Ще се опитаме да увеличим комерсиалните си потоци, които имаха доста позитивно значение за иранската стопанска система ", означи той.

Ръководителят на Иранската организация за атомна сила (ИОАЕ) Али Акбар Салехи сподели, че страната му се надява Европейски Съюз да успее да избави подписаното през 2015 година съглашение, според което Техеран одобри да спре нуклеарната си стратегия в подмяна на отменянето на множеството западни наказания.

" Надяваме се техните старания да се материализират. Действията на Америка демонстрират, че това не е страна, на която може да се разчита при интернационалните преговори ", уточни Салехи на общата конференция с Канети в иранската столица.

Шефът на ИОАЕ сподели, че Иран разполага с няколко благоприятни условия, в това число да възобнови обогатяването на уран до 20 %, в случай че европейските страни не съумеят да запазят съглашението. Той акцентира, че Европейски Съюз имат единствено няколко седмици да изпълнят обещанията си.

" Ако другата страна продължава да се придържа към обещанията си, ние също ще изпълняваме нашите. Надяваме се обстановката да не доближи точка, в която ще би трябвало да се върнем към най-лошата алтернатива ", означи той.

Съгласно договорката от 2015 година Иран може да обогатява уран до към 3,6 %. Техеран прекрати производството на обогатен до 20 % уран и се раздели с огромната част от запасите си.

Обогатеният до 20 % уран надвишава доста нивото от 5 %, което нормално е задоволително за потребностите на нуклеарните централи с гражданско предопределение, въпреки да е надалеч от високообогатения (80-90 процента) уран, необходим за производството на атомна бомба, разяснява Ройтерс.

Търговският продан сред Европейски Съюз и Иран възлиза на 20 милиарда евро. През 2017 година Иран е купил от Евросъюза артикули за 10 милиарда евро - колкото и Европейски Съюз от Иран, като 9 милиарда от тях са били за покупка на нефт. Шестте най-големи европейски вносители на ирански нефт са Испания, Франция, Италия, Гърция, Холандия и Германия, напомня Франс прес.

На днешната среща Европейски Съюз и Иран се договориха да свикат в края на ноември в Брюксел трети семинар на високо ниво по нуклеарно съдействие, сподели еврокомисар Канете, представен от ТАСС, след срещата със Салехи.

Програмата на еврокомисар Канете в Техеран включва също срещи с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, с министрите на петрола и на енергетиката, отбелязва ДПА.

След диалога си с Канете министърът на петрола Биджан Зангане сподели, че решението на президента Тръмп страната му да излезе от многостранната нуклеарна договорка с Иран няма да се отрази на иранския експорт на нефт, в случай че Европейски Съюз успее да избави съглашението.

" Всяко ново решение в ОПЕК изисква единогласие. Смятам, че съдействието на Европейски Съюз ни оказва помощ. Равнището на износа ни на нефт няма да се промени ", сподели след срещата Зангане, представен от Ройтерс. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР