Комисарката по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович

...
Комисарката по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович
Коментари Харесай

Страсбург видя у нас омраза, расизъм и задушаване на медиите

Комисарката по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович огласи през днешния ден отчет за положението на България с остра рецензия против омразата към малцинствата и задушаването на медийната независимост. Тя е посетила страната от 25 до 29 ноември 2019 година, изложила е констатациите си и ги е предоставила предплатено на управляващите, с цел да изразят отношение. Държавата е оспорила доста от тях, въпреки че е заявила поддръжка за нейната задача.

Докладът се концентрира върху расизма, нетърпимостта и дискриминирането, домашното насилиe и свободата на медиите. Твърди се, че е нужна политическа и културна смяна в метода, по който се третират малцинствените групи. В България има тирада на омразата и неприязън против роми и хора с нетрадиционна полова ориентировка, които се демонстрират даже от високопоставени политици. Необходима е засилена битка против дискриминирането и словото на омразата, се показва в документа.

Като образци се акцентират разрушаванията на ромски гета, без да се дава опция къде да живеят изгонените им жители. Отделно се показва страдание за метода, по който е дебатирана в България Истанбулската спогодба, както и за „ продължаващите офанзиви против неправителствени организаци, отдръпването на Стратегията за отбрана на децата и отлагането на Закона за обществените услуги “.

Особено изострен е разделът за „ продължаващото утежняване на медийната независимост “. Главните проблеми в България са неналичието на бистрота в собствеността и финансирането на медиите, преследването на публицисти, политическото въздействие потреблението на Наказателния кодекс като инструмент против тях. Посочват се доста образци за тормоз над публицисти, в това число и за физическо принуждение. Констатира се централизация на собствеността на медиите, изместване на саморегулацията от свръхрегулация, употреба на журналистически труд без съответна обществена отбрана. Комисарката припомня апела на Съвета на Европа да се декриминализират обидата и клеветата, с цел да бъдат преследвани по общия цивилен ред и посредством административни каузи, а не посредством наказателната система, предопределена за престъпни лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР