Комисар Николай Николаев . Снимка: Искра.бг Денят 14 септември е определен

...
Комисар Николай Николаев . Снимка: Искра.бг
Денят 14 септември е определен
Коментари Харесай

Професионален празник на пожарникарите: Има интерес за заемане на длъжности в нашата структура

Комисар Николай Николаев. Снимка: Искра.бг

Денят 14 септември е избран за професионален празник на чиновниците от основна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” от 1995 година Така е възобновена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 година , когато тази дата е определена за празник на огнеборците.

На днешната дата в София се организира за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се слага началото на проведеното пожарно дело у нас на национално равнище. В работата на събора вземат участие пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения .

Пред постройката на РДПБЗН-Бургас беше извършена конференция във връзка празника, съобщи публицист на Искра.бг . Директорът на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”–Бургас комисар Николай Николаев сподели:

„ Днес е професионалният празник на чиновниците на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” към Министерство на вътрешните работи. За наша наслада, има интерес за заемане на длъжности в нашата конструкция. Може да кажем, че през тази година не са малко събитията, които се случиха в Област Бургас. Досега от началото на годината имаме 1406 пожара. Данните за потърпевши починали и избавени са – двама починали при пожари, 11 индивида са потърпевши, а 30 души са избавени. “

Директорът на РДПБЗН Бургас отговори на въпрос, заложен от Искра.бг , обвързван с провокациите пред огнеборците за миналата година:

„ Двете бедствени положения на територията на Община Средец в село Кубадин, където пожарът влезе в селото. С доста старания успяхме да го спрем вътре в селото. Наложи се евакуация на част от хората. За наша наслада, изгоряха единствено няколко двора и сграда към къща, няма изгорели къщи и няма потърпевши хора. Това беше съществено предизвикателство за нас. Другото е бедствието в община Царево, където наводненията бяха на няколко места, където трябваше да достигнем със профилирана техника, рискувайки нашето здраве. Това беше най-трудният миг през годината. “

Комисар Николаев уточни разнообразни събития , случили се от началото на 2023 година в Бургаска област – гърмежа на склада за муниции в Карнобат, приключването на газ на жп цистерната на гарата в Карнобат, тритите огромни пожара на територията на с. Изворище, бедствените положения в Община Царево и доста други. По тяхна статистика вредите през годината на горския фонд демонстрират малко над 10 000 дка . гора . По думите му 90% от случаите на пожари са поради човешка интервенция .

 

„ Предадохме четири планови оферти по европейски стратегии “ , уточни комисар Николаев.  Можете да ги чуете във видеото :

По одобрена традиция, огнеборците означават своя професионален празник със „ Седмица на пожарната  сигурност ” , като тази година тя ще се организира от 11-ти до 17-ти септември. Организаторите организират голям брой мероприятия за повишение на противопожарната просвета измежду популацията, като огромна част от тях са ориентирани към децата.

Освен децата, чиновниците ще срещнат и техните родители с противопожарните уреди и най-много по какъв начин да реагират при пораждане на пожар. Предвидени са с изключение на тържествени събрания и поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, починали при осъществяване на служебния си дълг . Във всички районни служби ще бъдат проведени дни на отворените порти и банкет за жители.

Част от мероприятията на РДПБЗН Бургас е шампионатът по пожароприложен спорт в дисциплината „ Бойно разрастване от мотопомпа ”, който ще се организира в Созопол.
В Приморско в залата на читалище „ Самообразование ” ще се организира сказка на тематика „ Защо да стана доброволец ” .

Пожарникари и спасители ще показват гасене на пожари и осъществяването на аварийно-спасителни действия с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат и възпитаници от националните надпревари по бедствия, повреди и произшествия . За възстановяване на взаимоотношението при пожари, бедствия и други изключителни обстановки, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на районните структури.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР