Комисар Антон Златанов ще остане да изпълнява длъжността директор на

...
Комисар Антон Златанов ще остане да изпълнява длъжността директор на
Коментари Харесай

Narod.bg отново точен: Антон Златанов остава шеф на „Гранична полиция“

Комисар Антон Златанов ще остане да извършва длъжността шеф на основна дирекция „ Гранична полиция “, до момента в който не се откри титуляр на поста, оповестиха от Министерство на вътрешните работи за „ Сега “. Така вестникът удостоверява новината, която Narod.bg разгласява преди десетина дни – на 19 юни, че въпреки всичко Златанов ще управлява това звено от националната полиция.

Самият Златанов в началото отхвърли шефското място, тъй като смяташе, че не би могъл да извършва служебните си отговорности без цялостно публично доверие.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обаче не се е съгласил с част от причините на комисар Златанов, с които е отказал поста шеф на „ Гранична полиция “. „ Той посочи няколко персонални аргументи, съгласно които няма да се употребява с публичното удовлетворение на безусловно всички. Аз се съобразих с част от неговите изложени претекстове, само че с друга част не се съгласих “, разяснява Стоянов пред БНР.

Така Златанов остава отпред на „ Гранична полиция “ макар нежеланието му. Не е ясно и какъв брой време ще заема тази служба, до момента в който се назначи непрекъснат шеф.

Реклама

Назначението на Златанов се случи единствено ден откакто от поста началник на „ Гранична полиция “ бе освободена Росица Димитрова. Министерство на вътрешните работи не разгласи аргументи за махането й, само че вътрешният министър сподели, че „ тя ще продължи да е част от системата на Министерство на вътрешните работи като държавен чиновник “.

През 2008 година Златанов става шеф на група в отдел „ Специализирани полицейски сили “, а след това е шеф на група „ Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия “. Той стана прочут преди години като експерт по спортно и главно футболно безчинство. В обособени интервали е шеф на бранш „ Масови мероприятия “ и зам.-началник на отдел „ Охранителна полиция “.

На 13 май 2015 година е назначен за зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи. Именно като подобен той отговаряше за реда при всеобщите мероприятия по време на летните митинги през 2020 година, които бяха белязани от брутално полицейско принуждение.

В спомагателна позиция Министерство на вътрешните работи разгласи, че „ всички направени инспекции през годините не са посочили виновност на господин Златанов за насилието на митингите през 2020 година “ „ В самата нощ на събитията под колоните Златанов не е бил на място и не е управлявал дейностите на полицията. На него е предоставена организацията в идващите дни, точно с цел да не се стига до повече ескалация на напрежението “, настояват от Министерство на вътрешните работи.

В интервала май – юни 2021 година Златанов беше и шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това е най-краткият интервал, в който някой е бил шеф. Тогава служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо постави Златанов за началник на Столична дирекция на вътрешните работи, а след по-малко от 40 дни го махна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР