Комиисята за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда опасност Нова

...
Комиисята за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда опасност Нова
Коментари Харесай

КЗК не видя опасност от монопол и разреши на Нова тв да придобие Канал 3

Комиисята за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда заплаха Нова телевизия да получи господстващо състояние, придобивайки едноличен надзор върху сдруженията, които оперират телевизионните канали " Канал 3 ", " THE VOICE " и " Magic TV " и радиостанциите " Веселина ", " Витоша ", " Мagic FM " и " The Voice Radio ". Тя позволи неотложно осъществяване на договорката, против която се оповестиха от Асоциацията не европейските публицисти – България, а както излиза наяве от решението на антимонополната комисия – и " БТВ Медия Груп ", и БНР, и рекламната организация " Аргент-2002 ".

Комисия за защита на конкуренцията, която не позволи договорката за " Нова телевизия " с чешкия милиардер Петър Келнер, тъй като медийната група сама по себе си била огромна, само че разреши тя да бъде купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, в този момент не вижда никаква заплаха за корист, без значение че действително групата доста се разраства.

Комисията приема, че Нова тв със договорката ще разшири въздействието си на пазара на радиореклама, само че отбелязва, че той е високо конкурентен група и медийната група ще е втора по дял. Първа е " Фреш Медия " (24.29%), а на Нова тв е 21,09 %.

" Останалите участници на пазара имат дял в границите 5% - 16%. Следователно може да се одобри, че обогатяването на предлаганото от " Нова Броудкастинг Груп " портфолио няма да ѝ даде такова значително преимущество, което доста да засегне конкурентната среда ", показва в решението си Комисия за защита на конкуренцията.

В него се отбелязва, че комисията не приема изразените опасения по отношение на резултата на договорката след нейното реализиране на съответните пазари. " По отношение изказванието за продажба на рекламно време в тв канали отвън личните на " Нова Броудкастинг Груп " на трети лица не се показва съответно в какво ще се изрази забележителното преимущество на придобиващата група пред неговите съперници на пазара на телевизионна реклама. Относно изказванието на БНР за предложение на нападателни рекламни пакети от страна на " Нова ", което би довело до банкрут по-малките участниците на радио пазара, Комисия за защита на конкуренцията не може да направи обосновани изводи за възможен подобен резултат, поради откритата нагоре конструкция на пазара на радио реклама и неналичието на съответни доказателства в тази тенденция ", написа в решението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР