Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е

...
Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е
Коментари Харесай

Владислав Панев: Износът спада и това вещае сериозни проблеми за България

Комфортният за България интервал на световен стопански напредък евентуално е към своя край и към този момент има прекомерно доста данни за това, твърди в разбор съпредседателят на „ Зелените “ Владислав Панев. За предаването „ 12+3 “ по “Хоризонт “ той разясни:

„ В световен мащаб се вижда, че сякаш идната рецесия идва. Дали ще се случи през 2019-а или 2020-а година следва да разберем. Вече има данни за стесняване на немската стопанска система, за съществени проблеми в Италия - политически и стопански. Виждате какво става и в Турция, а Тръмп води търговски войни непрестанно. Това са главните ни търговски сътрудници! Не е инцидентно, че износът на България, за първи път от много години насам, спада през 2018-а. Това вещае съществени проблеми за България. За мен е учудващо, че държавното управление се занимава с всичко друго, само че не и с това да ги предотврати “.

Панев планува, когато рецесията удари България, да има „ доста по-висока инфлация “ и „ съществено да се повишат лихвите “: „ Очаквам и спад на растежа на стопанската система - може би до порядъка на 0.1% от Брутният вътрешен продукт, което за България е, на процедура, криза. Очаквам това да се случи освен за 2019 година, а може би за още една-две години напред - извънредно болнав напредък, което ще докара до застоялост на приходи, увеличение на лихви и може би нови, доста по-сериозни митинги от сегашните “.

ЕЦБ и други институции към този момент са понижили прогнозите си за напредък на България, разяснява политикът, съгласно който „ проект Б “ за страната ни би трябвало да бъде „ понижаване на налози, вместо увеличение на налози “: „ При очакване за рецесия се облекчава бизнесът, другояче той ще понесе няколко удара от разнообразни места – хем лихви, хем инфлация… Виждате и какво става с пазара на труда в България - няма служащи, тъй че заплатите ще продължат да порастват дружно с инфлацията “. Необходима е и промяна в разнообразни браншове, да вземем за пример енергетика, разяснява той.

Зелените и „ Демократична България “ внесоха в петък предложение за законови промени, посредством които да се усили конкуренцията в бранша на горивата. „ Силно се надяваме да има най-малко един народен представител, който да внесе предложенията в комисия, а по-късно и в пленарна зала. Засега не виждаме да има подобен, което значи, че комерсиалната надбавка на обединението „ Лукойл “ ще продължава да бъде измежду относително високите в Европейски Съюз “.

В митингите има сила, разяснява Панев, който обаче не чака те да съборят ръководството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР