Кометата Нишимура или C/2023 P1 ще достигне максималната си яркост

...
Кометата Нишимура или C/2023 P1 ще достигне максималната си яркост
Коментари Харесай

Междузвездна зелена комета се приближава към Земята

Кометата Нишимура или C/2023 P1 ще доближи оптималната си бляскавост на 17-ти септември, когато ще се намира на 1,2 милиарда километра от Земята.

Кометата носи името на японския астроном Хидео Нишимура, който я открива на 11-ти август, до момента в който следи нощното небе. Обектът е с хиперболична орбита и евентуално е пристигнал отвън Слънчевата система.

С приближаването си към Слънцето яркостта на обекта ще се усили, което ще даде опция на наблюдаващите от Земята да го видят с невъоръжено око. Препоръчва се кометата да се следи в първите часове на зората. Сега тя е с забележима звездна големина към 8, което я прави добре забележима благодарение на елементарен телескоп.

„ Кометата ще ни посети единствено един път, а Слънцето ще работи като гравитационна прашка, изпращайки кометата отвън Слънчевата система след нейното прекосяване “, оповестява изданието Spaceweather.com.

Скорошни фотоси на кометата Нишимура демонстрираха, че нейната кома – облак от газ и прахуляк към ядрото – излъчва зелено зарево. Необичайният цвят се излъчва от дикарбоновите молекули, които се разцепват от слънчевата светлина.

Ако хиперболичната орбита на кометата се удостовери, тя ще се причисли към доста късия лист от междузвездни обекти, които са посещавали Слънчевата система – в това число междузвездната комета 2I/Borisov и прекомерно странният галактически обект 1I/Oumuamua, която се движеше в пространството по метод, който озадачи астрономите и накара някои неправилно да предположат, че е извънземен транспортен съд.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР