Кометата Енке, с която се свързва падането на прочутия Тунгуски

...
Кометата Енке, с която се свързва падането на прочутия Тунгуски
Коментари Харесай

Майката на Тунгуския метеорит заплашва да унищожи Земята след 5 години

Кометата Енке, с която се свързва рухването на фамозния Тунгуски астероид, се доближава към Земята. При конфликт с нея небесното тяло ще унищожи всичко живо на планетата, оповестява организация Nation News.

Кометата лети към Земята с голяма скорост. По думите на учените Енке ще се приближи рисково към Земята през 2022 година Къс от кометата, който падна на Земята през 1908, провокира грамаден гърмеж в региона на сибирската река Подкаменная Тунгуска. Мощността на гърмежа бе съпоставима с детонацията на атомна бомба.

Диаметърът на кометата Енке е към 5 километра. Тя се движи с ускоряване, провокирано от реактивната мощ на изтичащото от ядрото ѝ вещество.
По данни на астрономите Енке облита Земята на всеки 3,3 години.

Освен директния конфликт, голяма заплаха съставляват и огромните останки от рушащата се комета, които, както Тунгуския астероид, може да паднат на Земята. Критични в това отношение ще са 2022, а също по този начин 2025, 2032 и 2039 година.

Парчетата от Енке може да са огромни, колкото дребни метеорити - с диаметър 200 - 300 метра. Удар са подобен небесен обект би имал унищожителен резултат. Като образец можем да дадем кратера необятен 1,5 километра в Аризона. В него преди 50 000 години се е блъснал метеорит с диаметър от единствено 30 метра.

Превод:БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР