Коментарите на Зеленски разгневиха правителството във Варшава, което втвърди позицията

...
Коментарите на Зеленски разгневиха правителството във Варшава, което втвърди позицията
Коментари Харесай

Полша и Украйна се хванаха за гушите заради реч на Зеленски frognews.bg

Коментарите на Зеленски разгневиха държавното управление във Варшава, което втвърди позицията си по въпроса с вноса на зърно от Украйна в навечерието на идните през октомври избори. Подобно решение взеха още няколко страни - Словакия, Унгария и Румъния, откакто Европейската комисия отхвърли да възобнови ембаргото. Румъния ще работи с Украйна през идващите 30 дни по проект за надзор на износа на зърно, който ще помогне за отбраната на румънските фермери. България също анулира възбраната, което докара до митинги на земеделците в страната. Днес обаче демонстрациите завършиха, след постигането на консенсус с изпълнителната власт.

 

Полша е един от най-верните съдружници на Украйна, откогато Русия нахлу в страната през февруари 2022 година, само че в този момент страните са въвлечени в задълбочаващ се спор по отношение на вноса на селскостопански артикули. Президентът Володимир Зеленски сподели на Общото заседание на Организация на обединените нации, че Киев работи за опазване на сухопътните коридори за експорт, само че добави че " политическият спектакъл “ към вноса на зърно единствено оказва помощ на Москва.

 

След като полското външно министерство привика посланика Васил Зварич, на дипломатическият представител на Украйна е било казано, че " оказването на напън върху Полша на многостранни конгреси или изпращането на тъжби до интернационалните трибунали не са подобаващи способи за разрешаването на двустранните разногласия ".

Киевското Министерство на външните работи прикани Полша да " загърби страстите си " в комерсиалния спор и показва, че Украйна е предложила " градивен път " за разрешаване на казуса.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР