Коментарът му бе по повод на организирания флашмоб пред Община

Коментарът му бе по повод на организирания флашмоб пред Община ...

Кметът: В началото на един труден сезон, нека не всяваме паника! Спекулациите с езерото приличат на политически планктон!.


Коментарът му бе по повод на организирания флашмоб пред Община Варна, в който природозащитници протестират срещу "затаяване на информацията" около фекалния разлив във Варненското езеро. 

"Трябва да е ясно, че веднага, щом беше установена аварията на тръбопровода и подадена информация от ВиК Варна, беше сформирана комисия с участието на всички институции по тази тема. За бездействие не може да се говори, защото през това време беше изискана информация от МОСВ, защото те са били организаторите на търга по избора на гръцката фирма, която е изградила тръбата. Българо-датска фирма е отговаряла за надзора. Направени бяха обследвания на скъсването, за да се направи проект за действията по отстраняване на аварията, предявихме претенции да се отстранят дефектите, докато тръбата е в гаранция.

Стана ясно, че фирмата не предприе тези действия и се тръгна по процедури за избор на изпълнител по отстраняване на аварията. МРРБ отпусна 1,3 млн.лв. за ремонта и по ЗОП беше избран изпълнител. Не искам да се злоупотребява с темата, всички да интерпретират данните. Затова ние настояваме всички институции, които имат касателство, да дадат становище по темата. При всяка информация за отклонения от параметрите ще бъдете своевременно информирани. В момента има проверки на съответните органи, които ще установят кой е отговорен за ситуацията. Що се отнася до ситуацията с мъртвата риба, настояваме за оглед на всички възможни източници. Има предприятия от всякакви промишлености. Рибата е на километри от тръбата, обратно на логикатка и теченията.  

Един робот, 14 човека, три плавателни съда са ангажирани с дейностите по възстановяване аварията по тръбата, обследва се втория участък и се надявам, че до края на деня ще бъде изваден, така както беше изваден първия участък от Южната страна. Върви обследване на свързващото трасе по средата, където ще бъде монтирана нова тръба. Започват дейностите по изкопаването на траншеята, в която ще бъде положена новата тръба. Там работата е сложна, защото 12 метра от Южна страна трябва да е положена на 22 метра, това предполага сериозни изкопни работи. Не трябва да се нарушава и корабния трафик. Екипите водолазни, които работят, са мотивирани да работят денонощно, за да бъде отстранена аварията", коментира днес кметът на Варна.

Източник: varna24.bg