Коментарът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Пролетната Ковид ваканция

...
Коментарът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Пролетната Ковид ваканция
Коментари Харесай

Коронавирусът може да се окаже коалиционен партньор на ГЕРБ

Коментарът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

Пролетната " Ковид почивка " наподобява ще бъде мимолетна в България. На 9 март бе регистриран голям скок в броя на новите случаи на болестта в България: с близо 2500 повече от предходния ден, това бе най-високият пик от 11.12.2020. По-малко от 10 дни откакто заведенията възобновиха работа, министър-председателят Борисов заприказва за връщането на строгите ограничавания, а здравният министър Ангелов ненадейно приключи отпуската си.

Политически сметки

Това развиване на епидемиологичната конюнктура обаче не е никаква изненада. Още в навечерието на " либерализацията " на ограниченията ред обстоятелства посочваха, че тя е прибързана: настъплението на по-опасния " английски вид " на вируса у нас; доста ниският % на имунизация против болестта. Пита се: Защо бе нужно това рисково упражнение?

Каквито и да са обясненията, всички те сочат към политически, властови претекстове зад решенията. Човешкото здраве остана на втори проект.

Първият вероятен отговор е, че Борисов разгласи по-либералните ограничения, с цел да не загуби поддръжката на най-засегнатите от рестрикциите браншове. На 1.03. съвсем всички заведения отвориха - при спазването на съответните условия и частични ограничавания - като се изключи клубове, нощни заведения и прочие, за които бе дадено глътката въздух да пристигна на 1.04., т.е. напълно в навечерието на изборите на 4 април.

Разхлабването на ограниченията - зле затулен план на ръководещите?

Ако сметките на ръководещите са били да завоюват гласове с този избирателен подарък, те ще се окажат криви. На всички, освен на тях, " Ковид ваканцията " ще излезе солена. Тя може би ще бъде последвана от нов нескончаем интервал на строги ограничавания - в случай че не в цялата страна, то в редица обитаеми места. В момента в 9 области обстановката е тревожна.

Ако вирусът още веднъж се разбеснее, това крие действителен риск от ниска изборна интензивност. А от нея ще завоюват партиите с твърди ядра като ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ниската интензивност (спад до към 2.5 млн. гласували) ще докара до парламент със слаба легитимност. В 45-ото Народно събрание ще бъдат надпредставени партии като ГЕРБ, а по-малки и/или по-нови обединения ще бъдат мощно ощетени.

Не съм последовател на тайните теории. Би било скандално, в случай че това е зле прикритият план на ръководещите. Но предвид на всички разкрития за морала на политическата върхушка в България, които ни сервира единствено 2020-а, този сюжет не може да бъде изцяло изключен.

Български модел в борбата против COVID-19?

Възможно е и друго пояснение, което е даже по-плашещо от това, в което се пробват да ни убедят феновете на конспирациите: държавното управление няма проект. Не недооценявам компетентността на здравните експерти, на специалистите. Но и те се возят в джипката на Борисов.

Има ли някой отвън ГЕРБ, който да е приел съществено тщеславните, самохвалствени думи на министър Захариева за " българския модел " на справяне с COVID-19?

Като се огънаха пред повелята на политиците, в навечерието на " либерализацията " медицинските експерти " подвигнаха " от 200 на 300 новозаразени на 100 хиляди души сериозния предел, при който здравната система няма да прегрее. Сега ген. Мутафчийски обаче изрази паниката си, че здравната система в сегашния пик може да колабира - болничните кревати могат да бъдат изчерпани.

Моите родители са пенсионери, с голям брой съпътстващи болести. Зелените коридори за имунизиране (въведени, след това анулирани, и най-после " върнати " ) освен не оказват помощ на най-застрашените, а действително ги сложиха в по-опасна обстановка. Много възрастни хора не можаха да се " преборят " за първите дози от имунизациите и в този момент чакат, прилежно записали се, с вяра новите доставки. Категорично не одобрявам аргумента, че " зелените коридори " били процедура и в други европейски страни, а някои даже последвали българския образец. Тук да вземем за пример също можеше да се намерения повече.

Вирусът към този момент е политически състезател

Независимо дали в политиката на кабинета по отношение на коронакризата има преднамереност, или става дума за непросветеност, коронавирусът към този момент е значим състезател на политическия терен. И може да се окаже съдружен сътрудник на ГЕРБ.

Петър Чолаков е доцент е по социология в Института по философия и социология на Българска академия на науките. Доктор по политология (СУ " Св. Климент Охридски ", 2009 г.). Специализира в London School of Economics (2003 година, Hansard/Chevening Scholar).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР