Коментарът е препубликуван от Слонът в стаята на българската левица

...
Коментарът е препубликуван от Слонът в стаята на българската левица
Коментари Харесай

Владимир Путин - слонът в стаята на българската левица

Коментарът е препубликуван от

Слонът в стаята на българската левица си има име - той се споделя Владимир Путин. И до момента в който не бъде посочен с пръст и изхвърлен от тази стая, място в нея за нови гласоподаватели няма да има. А този развой минава през острото наказание на експанзията на Русия в Украйна и скъсването с наследството на Държавна сигурност (ДС) и със соцносталгията.

Модерното ляво няма нищо общо с носталгията по Съюз на съветските социалистически републики

Лявото априори е младо и прогресивно. И това надалеч не е факсимиле. На последните избори във Англия над 60 % от гласоподавателите на възраст сред 18 и 24 години поддържаха лейбъристите. В Германия с най-голяма поддръжка от младите гласоподаватели се употребяват Зелените, в Съединени американски щати 63 на 100 от американците на възраст сред 18 и 29 години се дефинират като демократи.

В България левицата разчита главно на гласовете на пенсионери, путинофили и носталгици по предишното. А те стават все по-малко. Показват го резултатите на Българска социалистическа партия, които на всеки последващи избори записват все по-катастрофална поддръжка. Тази наклонност не е единствено българска - в цяла Източна Европа партиите, наследили комунистическите структури отпреди рухването на Желязната завеса, които и до през днешния ден акцентират положителните си връзки с Кремъл, агонизират. Защото като се изключи че гордо развяват знамената на минали и сегашни режими, оповестени за незаконни, тяхното наличие в европейската политическа действителност през днешния ден не е нищо повече от един анахронизъм.

Онзи, който не би трябвало да се загатва

На събитие в София, озаглавено " Форум за прогресивни леви решения ", евродепутати от Българска социалистическа партия, представители на опозицията в партията, посетители от Европа и други леви политици и мислители обсъждаха краха на левицата в България и бъдещето на левите политики. За доста от представителите обаче тематиката " Русия " остана табу.

В своето послание някогашният министър-председател на България и дълготраен водач на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев осъди развяването на еврозоната като " чучело " и " периодическата нервност " на тематика " джендър идеологи ", проповядвана от настоящето управление на Българска социалистическа партия и по-конкретно от лидерката на партията Корнелия Нинова. И до момента в който Станишев въпреки всичко си разреши да каже, че " няма по какъв начин да си затваряме очите за това кой атакува и кой се пази ", както и, че " не може Европейски Съюз да не покаже ограничения за взаимност към Украйна ", името на Владимир Путин не беше категорично упоменато. " Хуманизмът и човешките права са в основата на лявото ", сподели от своя страна различен евродепутат от Българска социалистическа партия - Петър Витанов.

 Корнелия Нинова не би разрешила арест на Путин, в случай че зависи от нея Корнелия Нинова не би разрешила арест на Путин, в случай че зависи от нея

Но кой нарушава човешките права в Европа през днешния ден? Кой убива цивилни и прогонва милиони от домовете им? Откъде произлиза дезинформационната акция за " прогниващия Запад " и за " джендър идеологията "? Виновниците си имат имена - главният се споделя Владимир Путин и неговият режим в Кремъл. И те би трябвало да бъдат ясно и изрично посочени.

Млади, прогресивни, проевропейски - това са гласоподавателите на лявото

Лявото се бори за групови права, за пълноправие и за елиминиране на дискриминирането. Тази борба е и борба за равни права на дамите, на ЛГБТИ общността, на мигрантите. Все борби, които в разказа на Кремъл са признак на " разпада на Запада ". Корнелия Нинова употребява този разказ в обезверен опит да открадне някой различен глас от крайните националисти, с цел да избави потъващия транспортен съд, на който е капитан. Резултатът от тази тактика е налице.

 1984 (Сиела)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
За да има късмет да оцелее, българското ляво би трябвало да огледа към бъдещето - към младите и прогресивни хора, които отстояват демократичните полезности, вземат участие в шествията срещу насилието над дамите, застъпват се за ратификация на Истанбулската спогодба и поддържат София Прайд. Различните от тези позиции имат своето място в политическия спор, само че те не са нито леви, нито прогресивни.

За да бъдат уверени, че тези полезности се ползват и на процедура, младите леви хора би трябвало да чуят от устата на политиците думи, сходни на изречените от дипломата Любомир Кючуков на форума: " Украйна има всички морални и юридически учредения да желае да освободи своите територии. България не може да бъде неутрална, тъй като имаме военна експанзия, пред която не можем да си затворим очите. И тъй като като членки на Европейски Съюз и НАТО имаме своите задължения и отговорности. Ако възприемем тезата, че войната е мир, това не е единствено откъс по Оруел, това ни приближава до света на Оруел ".

Тези думи най-вече се приближават до гледната точка на евентуалните гласоподаватели на така наречен прогресивно ляво в България. Несъгласните с тях по този начин и по този начин ще гласоподават за " Възраждане ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР