Коментарът е препубликуван от Очакваното се случи като неизбежно. След

...
Коментарът е препубликуван от Очакваното се случи като неизбежно. След
Коментари Харесай

Това правителство върви към национално предателство

Коментарът е препубликуван от

Очакваното се случи като неизбежно. След къса мимикрия, служебното държавно управление направи съдбоносен. България устоя единствено четири месеца като изцяло самостоятелна. П, захранвана от десетилетия с съветска енергийна валута, се отплаща с деветосептемврийски прелом.

Няколко полуистини и една откровена неистина

В дейното мероприятие по оповестяване на курса на неизбежността на съветския газ е привикана съсловна поддръжка. Лидери на работодателска организация и на профсъюз рецитират ултимативни цифри: при газ над 250 лева за мегаватчас бизнесът ще банкрутира, а служащите ще бъдат съкратени. Служебните министри прибавят: и с обезщетения не може, че помпат инфлацията, а и се заплащат от налозите и след това те би трябвало да се подвигат.

Министърът на " енергийната агитация " добре знае, че полуистината тежи повече от чистата неистина. Да, обезщетенията за дълго време и на калпак помпат инфлацията. Но в това време пазят компаниите от банкрут и семействата от беднотия. А и не може да обезщетяваш за безценен ток, а за безценен газ - не.

Министърът на " енергийната агитация " споделя още, че нямало пари - предходното постоянно държавно управление дори и за тока не било заделило, единствено ги заложило. Нищо, че си има механизъм за обезщетения от свръхпечалбите на енергийните компании, които продават безценен ток, създаден с евтини първични материали, и в този момент натрупат милиарди. Работодателите пък знаят, че някои предприятия на газ също са на свръхпечалба и нямат потребност от обезщетения. А при мижавия синдикален интерес профсъюзите имат повече потребност от съвдем друга отплата - с членска маса.

Министърът на " енергийната агитация " споделя още, че предното държавно управление не е направило нищо да обезпечи заместители на газа от " Газпром ". Дори и това отново да е на половина правилно, то не изяснява какво не направи служебното държавно управление и за какво от 7 резервирани танкера за полутечен газ закупи единствено един, едвам замаже очи. Защо се бави да купи слотове за разтоварването им, откакто съгласно гръцкия министър председател свободен потенциал има премного. А даже в този момент слотовете да са по-скъпи, с какъв брой тъкмо ще се оскъпи горивото? Българският министър не дава никакви цифри.

И по този начин стига до. Та нали по контракта на България с " Газпром ", към момента годен до края на годината, 70 на 100 от цената на този газ е борсова. А на борсата газът нараства непрекъснато, съветски и не съветски, скача поради войната на Путин и всеобщото паническо бягство от съветския газ. Олаф Шолц отиде да търси газ чак в Канада, където немски канцлер не е стъпвал от десетилетия, а Германия е най-тежко подвластната от " Газпром " европейска страна. Българският министър председател не отиде даже до Атина и Анкара.

Министърът на " енергийната агитация " не сподели и нещо по-важно - дали въобще един контракт с " Газпром " коства и пет пари, откакто съветската компания освен врътна кранчето на България, ами размотава и мощната Германия с понижен дебит и профилактики на " Северен поток ". Газът тече едва-едва и това се води форсмажор, с цел да не отиде " Газпром " на арбитраж и да заплаща милиардни неустойки. И дали като се съгласи в този момент на рубли, България няма да загуби неустойките за спрения от май месец газ? И дали пък " Газпром " няма да търси такива за себе си - на съображение, че тогава не е плащано с рубли, само че откакто в този момент към този момент сме съгласни, значи и преди е можело?

 Русия се завръща на БалканитеС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Да искаш газ от днешна Русия крие гибелен риск

Служебното държавно управление ще извърши национално изменничество, тъй като не калкулира и най-сериозната сметка. Да искаш газ таман от днешна имперска и тоталитарна Русия, трансформирала се в най-сериозната опасност за международния мир, е като да си купиш нож без калъф и да го пъхнеш в джоба. При всяко по-рязко придвижване ще се нараняваш, а при загуба на равновесие може и смъртоносно да се прободеш.

Служебното държавно управление ще е и държавно управление на националното оскърбление. Защото то ще сложи страната в състояние, сходно на това, когато понечи да стане 16-а руска република. Тодорживковският нрав явно е обзел и министъра на " енергийната агитация " - единственият живец в служебната му физиономия на брифинга в понеделник се появи сега, в който се затюхка по какъв начин ще договаря с руснаците, откакто толкоз сме ги унижили, изгонвайки дипломатите. Но не се тормози, че международните медии ще сочат към България като към страна без достолепие, която малко откакто гордо е отказала съветския газ, е навела глава. Страна, която лае от наслада, че още веднъж е на синджира.

Онези, които не търпят да са на синджир, стягат митинги. А множеството партии са на страната на служебното държавно управление или се крият служебно зад него. Евроатлантическата ГЕРБ продължава да държи цивилизационната си ориентировка в нощното шкафче и размахва фактури в поддръжка на неизбежността на " Газпром ". А тези, които плашеха да не се въвлечем във войната с експорт на оръжие, докараха фронта в България с съветската газова артилерия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР