Коментарът е от профила на автора във фейсбук.Днес, 5 юни

...
Коментарът е от профила на автора във фейсбук.Днес, 5 юни
Коментари Харесай

Ден за почит на двамата най-големи икономисти

Коментарът е от профила на създателя във фейсбук.

Днес, 5 юни имат юбилеен рожден ден евентуално двамата най-велики икономисти за всички времена:

Адам Смит: на 300 години
Джон Мейнард Кейнс: на 140 години


Адам Смит е толкоз огромен, че в действителност слага началото на всички стопански школи на пазарната стопанска система в епохата на капитализма. Той потвърждава, че не в трупането на злато се състои благосъстоянието ( което доста политици и " предприемачи " още не са разбрали), а в построяването на предприемачески умения, на морални социално-икономически връзки и на " напълно правораздаване " в обществото.

 Financial Times: Писмо на Адам Смит до актуалните капиталисти Financial Times: Писмо на Адам Смит до актуалните капиталисти

Неговата трудова доктрина за цената е доразвита от Дейвид Рикардо и Маркс и става основа на работническо-социалните придвижвания през идващите два века. След 1989 г трудовата доктрина на цената залиня и изглеждаше влезнала в историята. Но трагичното развиване на технологиите, поевтиняването на материалните запаси и повишаване смисъла на интелектулната благосъстоятелност още веднъж я възраждат.

Но Смит дава живот и на друга доктрина на цената - за факторите на производството. При нея освен трудът, а стойност носят и земята, и капиталът и по тази причина заслужават приход (аренда и печалба).

 Богатството на народите (Е-книга)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

По тази линия потегля считаният за татко на демократичния капитализъм Жан Батист Сей. Той прибавя предприемачеството като фактор и поставя началото на всички стопански школи, които изясняват предлагането като движещата мощ в стопанската система.

Алфред Маршал основава на тази основа икономикс: доктрина на предлагането и търсенето в абстракция от съответните политико-икономически действителности.

Именно противовес на това направление е ученикът на Маршал - Джон Мейнард Кейнс. Неговата гражданска война в икономическата доктрина е в най-малко три насоки:

1. Въвежда страната като основен състезател в стопанската система, само че - това което социалистите не помнят - като краткотраен състезател - за спасяването на капитализма в Голямата меланхолия.

2. Слага фокус върху търсенето вместо предлагането като рецепта за избавяне на стопанската система, като вкарва термина агрегатно търсене, което страната би трябвало да подтиква.

3. Поставя началото на модерната макроикономика (връзката с Маркс, който умира в годината, когато се ражда Кейнс - 1883) и държавното ръководство на макроикономическите салда след Втората международна война.

Освен това Кейнс е и един от архитектите на международната парична система след войната, която дава на $ и лирата статута на международни валути.

 Какво би направил Кейнс?С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

За величието на Кейнс приказва фактът за множеството стопански школи на негово име: кейнсианци, посткейнсианци, неокейнсианци и така нататък Парадоксът е, че той самият надали би подкрепил тези теории, а даже са го чували да споделя, че не се счита за кейнсианец. Именно тъй като неговото решение - за държавната интервенция - е било за краткотрайна интервенция за стабилизация на капитализма. Но по инерция - считат Сър Лорд Джон Мейнард Кейнс за ляв икономист.

Трябва да се признае, че светът и след Голямата Депресия (1929), и след Голямата Рецесия (2008), и след Световната пандемия (2020) - ползва най-много неговите стопански предписания.

И по този начин, Смит и Кейнс са повлияли съвсем всички други икономисти в разнообразни столетия.

Дали денят 5 юни не би трябвало да стане интернационалният ден на икономическата просвета?

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР