Коментар по темата на инж. Цветан Александров.ЕС остана с добрите

...
Коментар по темата на инж. Цветан Александров.ЕС остана с добрите
Коментари Харесай

Цветан Александров: Западът 20 години лъга Украйна и всички украинци!

Коментар по тематиката на инж. Цветан Александров.

Европейски Съюз остана с положителните си пожелания към Украйна и осъждането на Русия. На думи. Гледайки безучастно. Без каузи. Украйна е във война. Украйна е сама. Европа още веднъж гледа. Както през 1939 година

Помним Оранжевата гражданска война от зимата на 2004 – 2005 година, нали? Помним газовата рецесия от 2009 година, нали? Помним жестоките наказания на Европейски Съюз по отношение на Русия от 2014 година, след прибавянето на Кримския полуостров в състава на Руската федерация, нали? А в този момент какво се случи – сякаш немислимото. Война. В Европа има война. Класическа война – едни бойци, на една страна стрелят по други бойци и цивилни в прилежащата суверенна страна.

Европа и останалият либерален свят сълзят, водачите на Великите сили от Европейски Съюз и Съединени американски щати четат заявления, сочат с пръст Путин – съпоставят го със Сталин и Хитлер. Западът ще постанова наказания. Толкова до помощта, която се обещаваше с десетилетия. В същото време Русия води война с Украйна – има доста цивилни жертви, миграция и всички реквизити присъщи за военно състояние.

След обещанието за нови наказания е редно да си спомним по какъв начин действаха старите. Германски, френски, испански и други европейски производители продават технологии и основават консорциуми за производства на всякаква транспортна техника на територията на Русия. Част от камионите, с които Русия обезпечава логистично нападението над Украйна са с мотори Рено (Франция), кабините са на Мерцедес (Германия), въздушната им система е Кнор-бремз (Германия). Част от локомотивите, които транспортират влаковете с военна техника са създадени с елементи и възли измислени и продадени от Сименс (Германия), Алстом (Франция), Талго (Испания), въздушни системи още веднъж на Кнор-Бремз. Част от вагоните за товари и пасажери и мотрисните влакове са създадени от същите Сименс, Алстом и Талго или от съветските фабрики с продадените технологии от същите.

Всички европейски марки коли имат фабрики на съветска територия. Газпром е спонсор на западноевропейски тимове след 2000 година и на най-голямото състезание на клубни тимове в Европа. Финалът на шампионата трябваше да се състои на 28 май, на Газпром сцена в Санкт Петербург. Лукойл ръководи доставките на горива в цяла Европа през сдружението си в Бенелюкс, а паричните потоци от активността минават през банка в Лондон. Така е в този момент, по този начин беше в последните 10 години, по този начин беше в последните 20 години.

През всичките тези 20 години Русия се готвеше за подем и да разгърне още веднъж имперския си капацитет на Стария континент, а Европа беше заета с дребнаво брюкселско чиновничество. Европейският съюз във връзка с Украйна ефективно участваше в поляризирането на украинското общество като обещаваше поддръжка, търговски връзки и вероятно приемане на Украйна в Европейски Съюз.

Надеждите за ярко бъдеще. Днес виждаме – празните очаквания. Европа пазаруваше от евтиното произвеждане на Украйна и продаваше доста европейска стока и технологии на Русия. Докато в същото време я глобяваше. Докато Русия се превъоръжаваше, трупаше войски постоянно по западните си граници и правеше учения. Докато най-после не атакува Украйна…
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР