Коментар по повод дискусията за евентуални санкции срещу Китай и

...
Коментар по повод дискусията за евентуални санкции срещу Китай и
Коментари Харесай

Симеон Николов: Втори дамоклев меч надвисва над европейската икономика

Коментар във връзка полемиката за възможни наказания против Китай и опасенията на европейския бизнес на Симеон Николов, посланик, журналист, специалист по интернационална сигурност. Той бе заместник-министър на защитата 2005 – 2008 година. Основател и началник на Център за стратегически проучвания в сигурността, защитата и интернационалните връзки. Също по този начин е член на Атлантическия клуб и притежател на неговата златна значка. За експертната си активност е награждаван неведнъж както у нас, по този начин и в чужбина. Съветник е на президента Румен Радев.



В Западна Европа набира скорост полемиката за идни наказания против Китай по сходство на тези против Русия. Сериозно безпокойствие се вижда в деловите среди в Германия. Президентът на Федерацията на немските промишлености Зигфрид Рувурм се разгласи срещу ограничение комерсиалните връзки с Китай и предизвести за трагични последствия за Германия, защото основни индустриални браншове са мощно подвластни. 

Санкции против Китай ще имат опустошителни последствия. 

Фолксваген осъществя 40% от продукцията си в Китай. БМВ и Даймлер генерират една трета от приходите си също от Китай. След глобите против Русия, това ще е втори дамоклев меч над немската промишленост.  Ако с решенията за съветския газ Европа се простреля в крайници, наказания против  Китай ще взриви бомба под краката й. Кой е диригентът на тези събития, заинтригуван от една слаба Европа е ясно. 

Основателни ли са обаче опасенията на европейския бизнес? 

Съдейки по подготовката на Китай за посрещане на такива наказания, отговорът е „ да “. Нещо повече, в случай че би трябвало да имаме вяра на Wall Street Journal, Пекин е наредил „ преход към военно–временно състояние “. На военния регион Гуандун е подредено да активизира големи запаси за навлизане в Тайван: 1358 армейски елементи със 140 000 души, 953 кораба, 15 500 военни специалисти от разнообразни области, 64 ро-ро кораба, 3865 безпилотни летателни апарати, 588 влакови вагона, 6 корабостроителници, 14 незабавни мобилизационни центъра, зърно и петролни хранилища, лечебни заведения, кръвни банки и други От друга страна обаче, Китай няма интерес да утежнява връзките си със Запада. Времето ще покаже и периодите за това се съкратяват. Най–късно до есента на актуалната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР