Коментар от Даниел Смилов: България е на 111-то място по

...
Коментар от Даниел Смилов: България е на 111-то място по
Коментари Харесай

Версията на Али Баба - нека я проверим

Коментар от Даниел Смилов:

България е на 111-то място по независимост на медиите, тъй като голямата част от тях към момента се вършат, че сега в страната няма великански политически скандал. А когато медията не може или не желае да отрази и проверява политически скандал от подобен мащаб, тя се трансформира в нещо друго. Може би министър председателят е прав, когато споделя, че това друго е от пернатия тип “мисирка ”.

Имало едно време една страна...

Поради това се постанова да обосновем тезата, че политически скандал поради изказванията на Божков въпреки всичко има. Подсъдим предприемач, който до неотдавна е бил любим на властта, само че в този момент е на път да загуби всичко, наподобява е податлив да приказва за общението си с ръководещите. Разбира се, това, което той споделя, не е чиста монета, само че въпреки всичко е мотив за сериозна инспекция на версията му. Защото за болшинството от хората тя наподобява изцяло правдоподобна. Разказът му е следният:

Имало едно време една щастлива страна, чийто бюджет трябвало да получи 700 милиона лв. повече от игри на шанса. Вместо в бюджета обаче, жълтиците отишли в пещерата на Али Баба. Сговорили се Али Баба да раздели огромната плячка със свои приятели. Да даде част от нея на телевизия под формата на контракти за реклама. С друга част да устоя огромен столичен клуб. Али Баба схванал по какъв начин да дели жълтиците на срещи с финансовия министър и притежатели на малкия екран. Дори си запазил паметна бележка от едната среща, на която попадал подписът на негов приятел под ангажимент да му обезпечи държавен балдахин. За другите срещи пък Али Баба запазил есемеси. Нещо обаче в сговора се развалило. Другарите завидели на Али Баба и решили да му лишават цялата хазартна пещера. За да се избави, той се качил на летящото си чердже и се озовал в приказния Дубай.

Проблемът на другарите на Али Баба е, че до момента не са показали контраверсия на събитията, която да е толкоз разумна и непротиворечива. Напротив, те се оплитат във все по-неправдоподобни пояснения. Първото от тях е, че финансовият министър, държавното управление и ръководещите от ГЕРБ (и ДПС) въобще не са знаели за казуса с изчезналите 700 милиона лева. Според тях, Али Баба образувал тайфа с членове на Държавната комисия по
хазарта и с тази тайфа откраднал милионите зад тила на финансовия министър.

Летящи килимчета може и да съществуват, само че за осведомените с бюджетирането сходна история няма по какъв начин да се случи. Ако бюджетните модели са предвиждали 700 милиона лева повече в хазната, то финансовият министър и държавното управление е нямало по какъв начин да не виждат тяхното неявяване години наред. Ако не са ги предвиждали, то тогава държавното управление доста добре е знаело по какви правила действа бизнесът на Али Баба и явно не е виждало проблем в тези правила.
 Васил Божков с Цветан Василев; архивна фотография
Васил Божков с Цветан Василев (вдясно); фотографията е от 2011 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР