Коментар на водещия на Седмицата по Дарик радио Кирил Вълчев

...
Коментар на водещия на Седмицата по Дарик радио Кирил Вълчев
Коментари Харесай

Коронавирусът и други въпроси

Коментар на водещия на " Седмицата " по Дарик радио Кирил Вълчев

Температурата на софийското летище ще ми измерят с насочващи се термометри още на изхода на самолета в ръкава като в Истанбул или с термокамери в терминала като в Сао Паоло?

Това се питах в края на предходната седмица в самолета от Истанбул през последния полет на връщане от Антарктида, от която в предходните пет издания на Седмицата можехте да слушате дневниците ми в ефира и да ги гледате на видео на уеб страницата на Дарик радио. И откак съм се върнал въпросите се заредиха един след различен.

Ама къде са температурните измерители, за които четох, че нашите управляващи още в края на януари били организирали за най-опасните полети да докарат заболели от ковид, които били от Москва, Доха и Истанбул, откъдето летях и аз?

Как трябваше да разбирам българския министър председател три дни след завръщането ми, който сподели, че би трябвало всеки бил в рискова страна да съблюдава 14 дневен карантинен интервал, а аз на Антарктида бях пет дни в база на Китай, откъдето потегли коронавирусът, и бях минал през Бразилия, където също има един диагностициран болен?

Колко заболели от ковид в една страна я вършат рискова? Програмният шеф на Дарик радио Константин Вълков, който е в Нигерия и то в Лагос, където през тази седмица също откриха болен от този вирус, би трябвало ли като се върне да е под карантина или един болен не прави една страна рискова? А в случай че се е разминал с него в Лагос до момента в който кашля без да разбере?

Ако един болен в страна не е задоволителен, с цел да си стоиш под карантина 14 дни у дома, какъв брой би трябвало да са болните в една страна, с цел да знаеш, че би трябвало да си стоиш под карантина дори нищо да ти няма?

А в случай че си летял в аероплан от страна, в която няма диагностициран болен от ковид, само че в самолета е имало и пасажери от страни, в които има ковид, би трябвало ли да си в карантина или не би трябвало?

Ако на никое място не си ходил, само че си се разминал със комшия, който оня ден се е върнал от рискова страна, би трябвало ли да стоиш под карантина?

А в случай че си се срещал с някой, за който знаеш, че се е срещал с различен, който идва от страна с ковид, би трябвало ли да стоиш под карантина?

Има ли право шеф – откакто министър председателят сподели в понеделник хората непринудено да излизат в отпуск за карантина – да откаже отпуск на подобен доброволец?

А откакто здравният министър смени версията в четвъртък и към този момент би трябвало да се дават болнични за карантина, задължен ли е доктор да даде болничен на здрав човек, който е бил в страна с ковид?

А на здрав човек, който живее с някого, дето е бил в страна с ковид?

Ако не е задължен, тогава кой дава отговор, в случай че коронавирусът влезе в България тъкмо през подобен човек, тъй като един доктор не е дал болничен на този виновен човек, който е желал да си стои 14 дни тъй като е знаел, че е бил в контакт с оня, дето е бил в страна с ковид?

Но пък в случай че това стане съображение за издаване на болнични, по какъв начин да се разграничат виновните от мързеливите, които не желаят да вървят на работа?

А работодателите, които заплащат първите три дни от болничните, кой ще ги обезщети, в случай че всичките им виновни чиновници излязат в отпуск за 14 дни карантина?

Кой ревизира карантинираните дали правилно си стоят у дома? И нали не ги ревизират по мобилния им, както ми описа един виновен прочут, комуто дали болничен да си стои здрав у дома тъй като се върнал от Италия – другояче ще бъде като в оня анекдот за мутрата, която била удовлетворена, че все намирала гаджето си у дома като й звъни по мобилния? И има ли задоволително проверяващи на карантинираните по домовете или ще се назначават в допълнение?

Длъжни ли са транспортните компании, хотелите и туристическите организации да връщат пари на хора, които желаят да анулират пътуванията си в страни с ковид или не желаят да пътуват в едно транспортно средство с други хора, които може да са били в страни с ковид или контактували с хора от страни с ковид? И не би трябвало ли да бъдат затворени границите за пътувания до избрани страни, с цел да стане невероятно пътуването и по този начин наложително връщането на парите поради форсмажорни аргументи? И в този случай какъв е отговорът на по-горния въпрос стигат ли тримата заболели в Гърция, с цел да бъде затворена границата с нея тъй като тези тримата може в това време да са изпозаразили цялостен Солун, да вземем за пример? Всъщност под карантина ли е цялото българско държавно управление, което беше в Гърция за взаимното съвещание на българския и гръцкия кабинет в Александруполис, а в Гърция има доказани случаи на ковид?

Трябва ли хората да носят маски и да има ли последици за тези, които не носят маски тъй като не желаят? А в случай че няма от кое място да си купят маски тъй като са свършили по магазините? Трябва ли държавните организации да дадат образец с маските и да ги дават на чиновниците и посетителите? Всъщност има ли смисъл от маски, в случай че болестта се предава и през очите?

Ако не би трябвало хората да се запасяват с храни тъй като коронавирусът не е по-опасен от елементарния грип, както изясни нощес пред Бойко Василев в Панорама на Българска национална телевизия и заместник-ръководителят на специфичния щаб, който министър председателят сътвори поради ковид, за какво тогава този щаб два пъти дневно дава конференции да изяснява за ковид, а няма различен щаб за елементарния грип, който отпред с премиера да дава конференции по три пъти дневно тъй като нали елементарният грип взима повече жертви?

Вярно ли оня ден са свалили от държавния аероплан за Александруполис кореспондентка тъй като кашляла и нея прибрали ли са я под карантина със специфична кола за спешна помощ и медици в специфични дрехи? Или сама си е отишла с градския превоз, от което би излязло, че историята с ковид на българска почва е за персоналното оцеляване на хората от самолета във властта, а не за оцеляването на тези, които се возят с градския превоз?

Впрочем ще дават отговор ли властимащите на въпроси, разнообразни от тези за ковид или ще употребяват въпросите за ковид, с цел да не дават отговор на други въпроси, на които не им се дава отговор?

И дали не са безсмислени всички въпроси към властимащите в страна, в която би трябвало да се прави специфичен щаб за избран вирус и персонално министър председателят да е основният герой против избрания вирус вместо да работи система, която да се оправя с всеки вирус?

А най-накрая дали на родните борци с ковид не им идва на разум, че всички въпроси, които сами породиха с ежедневно менящите им се към короните хрумвания, напълно нямат отговор в карантини, маски и алкохол от държавния запас?

Дали пък скованите всеки от свои си страхове хора не си коства да потърсят очакване в Бога, както са го създали българите преди 150 години, когато на вчерашния ден извоювали самостоятелната Българска Екзархия? И не беше ли наложително министър председателят на България – вместо до докторите – да застане най-малко за малко до патриарха на отбелязването на това знаменателно събитие и то в седмицата сред Месни и Сирни Заговезни, с които стартират православните Велики пости в страна, в чиято Конституция особено е маркирана категорично православната религия?

Дали някой може да реализира нещо единствено с маски и карантини, в случай че Бог е срещу него?

И дали Бог е с някого на власт, в случай че го оставя преднамерено във властта да потъва измежду от ден на ден въпроси?

И дали пък не е прав Свети Серафим Софийски Чудотворец, чието успение преди 70 години беше също маркирано през тази седмица, който споделя:

Не приспособявайте вярата към своя живот, а живота си – към вярата ”? /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР