Коментар на водещия на 120 минути по БТВ Светослав ИвановОлимпийският

...
Коментар на водещия на 120 минути по БТВ Светослав ИвановОлимпийският
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Седмият гол

Коментар на водещия на " 120 минути " по БТВ Светослав Иванов

Олимпийският стадион в Берлин беше стеснен за 120 хиляди фенове, които го изпълваха до краен лимит. Около половин милион души желаеха да се снабдят с билет, което беше нещо нечувано за спортно събитие в тези времена.

Но събитието през май 1938-а година надалеч не беше единствено спортно. Германският тим бе заздравен с най-хубавите национали от прясно анексираната Австрия, а подготовката на германците беше извършена под военна дисциплинираност и продължи цялостен месец.



Две години по-рано на " White Hart Lane ", в съцето на " Тотнъм ", англичаните победиха. Но през днешния ден залогът за Райха беше голям. Светът трябваше да види, че германците са супер-раса, която може да смаже всички останали.

Във " Форийн офис " разумно бяха обезпокоени. " Тези футболисти би трябвало да хвърлят всички сили, с цел да защитят националната ни чест ", гласи една от секретните дипломатически грами. Невил Хендерсън, английският дипломат в Берлин е индивидът, който персонално би трябвало да убеди футболистите, че би трябвало да насочат нацистки привет към трибуните в Берлин като знак на благосклонност.

Въпреки късата опозиция в съблекалните, 11-те мъже в бели екипи с три лъва на гърдите, подвигат десните си ръце към ложата на Олимпиащадион. Гьобелс, Гьоринг и Хес гледат победоносно и предостатъчно към противника. Английският външен министър шепне тиха молитва. Той знае, че държавното управление е предиздвикало британските футболисти да създадат нещо срамно. И в случай че изгубят този мач, срамът ще е за безконечни времена.

От първата минута обаче, Англия стартира да гази Германия посред Берлин. Отборът може да е отправил нацистки привет, само че отмъщението на терена настава като гръмотевица. Англия вкарва 6 гола. А британската преса по този начин и не обръща внимание на нацисткия привет. Просто се прави, че той не се е случил. Всички помнят успеха. Никой не съди спечелилите. И както пее АББА, те взимат всичко.

Разказвам ви този епизод, тъй като той ясно илюстрира обстоятелството, че политиката постоянно влиза на стадионите, когато това е нужно. Видяхме го в София, видяхме го и във Франция, където след гол, турските национали козируваха във боен привет в символ на поддръжка на турската войска след навлизането в Сирия.

Целия коментар вижте във видеото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР