Коментар на Огнян Минчев, политолог, доктор на социологическите науки по

...
Коментар на Огнян Минчев, политолог, доктор на социологическите науки по
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Носете си маските и уважавайте живота на другите. За да уважават и те вашия живот.

Коментар на Огнян Минчев, политолог, лекар на социологическите науки във връзка на неспазването на ограниченията в условия на продъжаваща болест от ковид.

"Преди години мой учител, с който си говорехме уединено ми сподели: "Проблемът е, че България се ръководи от развратени селяни. Селянинът е честен, трудов човек, с ясни полезности и светоглед. Като го откъснеш от естествената му среда и - на всичко от горната страна - го сложиш на власт, ей по този начин, изведнъж, получаваш ръководство на развратени селяни. Това е нашият ЦеКа, това е нашият комунизъм. " Комунизмът мина и отпътува, само че моделът на ръководство на България се резервира. Моделът "Човек от народа " не зависи директно нито от идеологии, нито от вида политическа система. Управлява ни манталитетът на вседозволеност, добит от хора, които не са очаквали от живота си да реализират освен това от това да се изхранват, да се подслонят и да имат някой лев за почерпка в джоба. Когато внезапно получат необозрима власт и необхватен надзор върху пари, резултатът е този - "над мен - единствено небе ".

Синдромът на "развратения селяндур " не се свежда единствено до тези, които чудодейно са се издигнали на власт. Чрез тяхната власт синдромът се разгръща върху целокупното население, което попива културата, стила и упованията на избран вид държание. Последният образец за това е отношението към ограничаващите ограничения, наложени от разпространяването на ковид. За по-малко от три месеца ние направихме цялостен завой от безапелационна позиция за социална дисциплинираност към позиция на вседозволеност и всеки да прави каквото желае. Причините за този безреден завой можете да търсите където обичате. И в рисковете за стопанската система, която е разтърсена радикално от налетялото върху целия свят злополучие. И в егоизма на немалка част от заобикалящите ни съграждани, за които всевъзможни причини отвън техния личен интерес са малоумни. И в тарикатските сметки за потребление на вируса за политическо опониране - т.е. политическа полза. Но всичко това го има и в другите страни към нас. Има го и в Европа, има го и в Америка... Но не на всички места е налична тази удивителна непоследователност, с която България по определение се ръководи през целия ми умишлен живот.

За мен безсмъртния облик на тази непоследователност е хитроватата физиономия на последния комунистически деспот - Тато - който ни ръководи повече от 30 години. Накрая на своята кариера той изнесе програмна тирада, в която дефинира същността на българската политика - оттатък времето и пространството. "Снишаване - сподели той - снишаване! Да се снишим до момента в който мине бурята, пък тогаз, в случай че се наложи - да се преустройваме ". Така беше - по този начин си остана. Всяко решение е предпоследно. Всяка позиция е "на подбив ". Ако подухне вятър отнякъде - завиваме безпроблемно на всички места. Казаната дума не е хвърлен камък. Казаната дума е нещо казано преди идващото казано. То пък - преди по-следващото и така нататък Въртим се в кръг и се лъжем един различен. Има рецесия - няма рецесия. Има вирус - няма вирус. Има пари - о-п-п-а-а, няма пари. Изкорененият човек е изсъхнало листо, подритвано от вятъра. Преди години Тончо Жечев написа, че провинциализмът не е феномен на пространството, а на времето. Провинциалист е друг, който е пристигнал от село. Провинциалист е този, който не знае от кое място идва. Зад него във времето няма нищо. Няма еднаквост, няма дълг, няма принцип, няма положително и зло. Има единствено тарикатлъци. Днеска по този начин, на следващия ден - другояче. Както ми е кеф, както ме подгони интерес... То и ползата ни е толкоз доразбран...

"Развратеният селяндур " е метафората за провинциалиста, пътуващ през времето без мемоари за предишното и без визия за нужната връзка сред минало и бъдеще. Затова и всяка дадена дума е предпоследна.

Носете си маските и уважавайте живота на другите. За да почитат и те вашия живот ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР