Коментар на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова

...
Коментар на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова
Коментари Харесай

Захарова коментира ситуацията около паметника на Съветската армия в София

Коментар на формалния представител на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова за обстановката към паметника на Съветската войска в София.

На 9 март т.г. законодателното заседание на София взе решение за разглобяване на паметника на Съветската войска, който се намира в центъра на българската столица. На кмета на града е предоставено да сезира регионалния шеф на София с предложение паметникът да бъде изместен на друго място.

Известно е, че тази дива самодейност идва от евроатлантистите, контролиращи столичния внушителен орган. Очевидна е нейната връзка с идните предварителни парламентарни избори в България, с желанието на обособени групи, претендиращи за власт, да показват способността си деликатно да улавят и неотложно да извършват упованията на западните си сътрудници, които оказват значително въздействие върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега в политическа „ разменна монета “ се трансформират паметниците на тези, които освобождаваха България.

Ръководителят на актуалното техническо държавно управление на България прикани за отсрочване на решаването на толкоз внимателен и противоречив въпрос за следизборния интервал. Не следим политическа воля да се каже „ надалеч ръцете “ от паметниците на тези, които направиха вероятен живота на сегашните генерации. Не става дума, дали този живот е удобен, състоятелен, сполучлив – въпросът не е в това. Става дума за самото битие на поколенията.

Разбира се, обърнаха внимание и на това по какъв начин елементарните българи са застанали на „ жива верига “, с цел да опазят паметника, трансфорат от локалните политици в поредна цел за богохулни издевателства.

Този родолюбив ентусиазъм на жителите на България (не проруски, а родолюбив във връзка с самата България) ясно демонстрира, че макар бясната антируска агитация хората не могат да останат безразлични на фона на надигналия глава неонацизъм в Украйна, помнят и почитат подвига на съветския боец, донесъл независимост, мир и правдивост. Да, това е сборен облик. Но когато споделяме „ съветски боец “, „ Червена войска “, „ национален героизъм “, ние в действителност имаме поради подвига на руския народ – многонационален, многоконфесионален, който не се дели от вътрешната страна и не дефинира никого извън на верни и неверни, на представители на една или друга вяра или изповедание, на хора с избран цвят и загар на кожата.

Не, те просто знаеха, че имат свои хора, които би трябвало да бъдат предпазени. Че има лишени, унизени, подложени на безчовечен мъчения, наказани на заличаване. И има зложелател, който направи живота на човечеството в средата на ХХ век нетърпим. И с него би трябвало да се бори. Необходимо е да се направи по този начин, че всички, чийто живот е в заплаха, да оцелеят.

Благодарни сме на жителите на България, които опазиха паметника. Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки сред народите на нашите страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР