Коментар на Леонид Бершидски за BloombergИз Великобритания се носят слухове,

...
Коментар на Леонид Бершидски за BloombergИз Великобритания се носят слухове,
Коментари Харесай

Време е Абрамович да продаде Челси

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Из Англия се носят клюки, че Роман Абрамович се готви да продаде " Челси ". Независимо дали те се окажат правилни или не, съветският олигарх сигурно би трябвало да се отърве от тима. При сегашния политически климат към този момент няма смисъл от нещо, което бе преди всичко инвестиция в престижа и чак на второ - във футбола.

Абрамович купи " Челси " през 2003 година В същата година Михаил Ходорковский, тогавашният притежател на най-голямата петролна компания в Русия, бе задържан, откакто се опълчи на нареждането на Путин да спре да финансира демократични политици.

Абрамович не е имал кавги с Путин, само че очевидно разбра, че съсредоточването на активите му единствено в Русия го слага в рискова обстановка. Сриването на бизнеса на Ходорковский го потвърди. Затова и Абрамович си построи база на Запад, където обаче трябваше да завоюва доверието на хората - сложна задача за някой, натрупал парите си при съветските приватизации през 90-те.

" Челси " изглеждаше съвършен за задачата. След като наля 1,2 милиарда евро в тима, руснакът си завоюва статут на звезда и любовта на почитателите.

От 2014 година насам обаче нападателната външна политика на Путин направи такива придобивки безсмислени , най-малко в Съединени американски щати и Англия, където Русия е обсъждана като зложелател. В Щатите разказват съветските олигарси като " принадлежности на режима на Путин ". Британските връзки с Москва пък се утежниха след абсурда с отравянето на някогашния шпионин Сергей Скрипал и щерка му.

" Челси " може и да има сантиментална стойност за Абрамович, само че английските управляващи задържаха издаването на визата му през май и като цяло го третират като второразреден милиардер. Няма огромен смисъл да задържа тим, изсмукващ ресурсите му и даващ му в подмяна прекомерно малко обществени привилегии. През сезон 2016/2017 " Челси " изкара облага от 15,6 млн. паунда (преди данъчно облагане), посредством най-много на продажби на играчи, компенсирали огромни оперативни загуби.

Милиардерът ще би трябвало да търси цена за тима, с която да върне инвестицията си. Дълговете на " сините " обаче са близо 800 млн. евро, сочат данни на Soccerex.

Според Times, Абрамович желае 2,5 млн. паунда за клуба. Това би била повече от съответна отплата за плана му за създаване на известност, който експанзията на Путин провали.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР