Коментар на Леонид Бершидски за BloombergЕвропейската комисия си имаше сериозни

...
Коментар на Леонид Бершидски за BloombergЕвропейската комисия си имаше сериозни
Коментари Харесай

И Apple заслужава солена европейска глоба като тази на Google

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Европейската комисия си имаше съществени аргументи да санкции Гугъл с колосалните 4,3 милиарда евро - монополистките практики на компанията, свързани с мобилната ѝ операционна система Android. Само че от потребителска позиция Apple заслужава също толкоз огромна глоба.

Най-важната част от отсъждането на Европейска комисия против Гугъл бе " незаконното обвързване " на браузър приложенията с Android. Технологичният колос е карал производителите на телефони с Android да преинсталират въпросните приложения, в случай че желаят достъп до Гугъл Play Store, откъдето потребителите теглят приложенията си. Това, съгласно Европейска комисия, лимитира способността на други снабдители и разработчици да се състезават с Гугъл. Преинсталирането основава статукво, а хората са прекомерно мързеливи да търсят други възможности на приложенията, с които идва конфигуриран телефонът им.

Но в случай че Гугъл би трябвало да бъде подведена под отговорност за монопола на Android, то това би трябвало да се случи и с Apple. Собствениците на iPhone не могат да не употребяват App Store, в случай че не желаят проблеми с операционната си система. Това прави Apple монополист в цялостния смисъл на думата и във Върховния съд на Съединени американски щати към този момент се гледа дело по тематиката.

Подобно на Гугъл, и Apple прави авансово инсталирания си браузър неосъществим за заличаване от телефон. Гугъл най-малко оставя потребителите сами да избират дефолт приложенията си. Apple не прави и това: да, можеш да инсталираш Гугъл Chrome или Гугъл Maps на телефона си, само че те няма да се отворят по дифолт, когато кликнеш на линк от имейл или друго приложение. Това опонира даже повече на разпоредбите на честната конкуренция.

Като консуматор, аз бих желал производителите на смарт телефони да ми оферират избор за приложенията. Когато настройват новите си телефони, хората би трябвало да виждат лист с приложения, дружно с техни рейтинги от други консуматори и самостоятелни оценки. Както и лист с приложения за имейли и навигация. Най-мързеливи да могат да натискат един бутон и с това да конфигурират всички приложения, предложени от производителя на операционната система.

Европейските компании надали ще станат водачи при операционните системи в близко бъдеще. Но Европа има добре развъртян бранш за разработка на приложения - през 2017 година в него са били заети 1,89 млн. души спрямо 1,73 млн. души в Съединени американски щати. За европейските политици и регулатори обезпечаването на по-лесен достъп на потребителите до тази промишленост би трябвало да е цел. Затова последното присъждане на Европейска комисия би трябвало да е единствено първата стъпка, а не изолирана офанзива против една компания за неща, които други също вършат.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР