Коментар на Леонид Бершидски за BloombergДокато цената на Зимните олимпийски

...
Коментар на Леонид Бершидски за BloombergДокато цената на Зимните олимпийски
Коментари Харесай

Световното по футбол доказа, че Русия не може да спестява

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Докато цената на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 бе олицетворение на прахосничеството на съветското държавно управление, то Световното състезание по футбол към този момент наподобява по-сдържано. И въпреки всичко президентът Владимир Путин не се е научил по какъв начин да бъде напълно спестовен.

Най-цитираното число за Зимната олимпиадата в Сочи е 51 милиарда $ - с 11 милиарда $ повече от Лятната олимпиада в Пекин, считана преди за най-скъпата в историята. Руското държавно управление по този начин и не призна публично, че е изхарчило сумата, а посочваше надалеч по-ниски стойности. Самият Путин загатна 6,4 милиарда $. Екипът на съветския опозиционер Алексей Навални пък разгласява информация за 45 милиарда $, голямата част от които платени от държавното управление и държавни компании.

В контрастност с това Световното състезание по футбол не наподобява да гълта толкоз пари. Според данни, оповестени през април от организационния комитет, всички разноски към Мондиала ще възлязат общо на 11 милиарда $ (около 683 млн. рубли).

Когато Русия кандидатства за хазаин, съобщи, че ще изхрачи 3,8 милиарда $, с цел да ремонтира и строи игрища. Всъщност изхарчи 4,3 милиарда Но това е нищо спрямо ледената пързалка за Игрите в Сочи, която трябваше да бъде издигната за 44 млн. $, а излезе 272 млн.

Руснаците несъмнено не са похарчили най-вече за Световно състезание. През 2010 година Южна Африка даде колосалните 40 милиарда $, а през 2014 година Бразилия се раздели с 15 милиарда Пък и въпреки всичко би трябвало да се има поради, че доста от средствата Русия дава за възобновяване на инфраструктура, която ще употребява и по-късно, да вземем за пример летищата.

Разбира се, приятелите на Путин, измежду които такива с наложени интернационалните наказания, получиха солидни държавни контракти. Този път обаче управляващите строго следяха строителството на плановете. Дори имаше задържани и съдени за злоупотреби със средства.

Въпреки това по-стриктния надзор и по-реалистичните разноски обаче, Световното състезание през 2018 си остава невъобразимо скъпо. Особено когато се вземе под внимание инфраструктурата на стадионите по места. Според някои данни на една седалка на стадион се падат изхарчени 10 000 $.

Руското държавно управление явно се е пробвало да приложи научените уроци от Сочи. Но системата на Путин, в която надутите разноски за държавни планове са главен източник на частно благосъстояние, просто не е основана, с цел да строи на ниска цена. Това е и повода страната да може да реализира задачите си за развиване и толкоз години да не съумява да се трансформира в една от най-богатите страни в света, за което има капацитет.

Остава единствено да се надяваме, че мачовете ще си заслужават тези " златни " седалки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР