Коментар на Клои Морин за BloombergФранцузите може и да са

...
Коментар на Клои Морин за BloombergФранцузите може и да са
Коментари Харесай

Световното по футбол няма да помогне на рейтинга на Макрон


Коментар на Клои Морин за Bloomberg

Французите може и да са по природа склонни към скептицизъм, само че изборът на Еманюел Макрон за президент преди година провокира оптимистични очаквания за бъдещето. В момента обаче, въпреки и да не си проличава доста около еуфорията към Световното състезание по футбол, тази вълна от оптимизъм отстъпва място на възприятието, че още един френски водач се любува прекалено много на привилегиите на поста си. Въпросът е дали Макрон ще успее да потисне това чувство у гласоподавателите си най-малко задоволително дълго, с цел да доведат промените му до резултати.

Според скорошно изследване на Ipsos 70% от французите считат, че страната им е в крах, а 24 на 100 - че този крах е необратим. Доверието към президента е спаднало с 10 пункта до 34%.

Изборите във Франция бяха извоювани от водач, подкрепящ глобализацията. Но не толкоз поради неговите лични хрумвания, колкото като реакция против ксенофобията на съперничката му Марин льо Пен. А над половината французи към момента виждат глобализацията повече като опасност, а не като опция. 59 на 100 са на мнение, че страната им би трябвало да се пази повече от останалия свят.

Разликата сред небогати и богати във Франция се задълбочава и е още един източник на напрежение и разцепление. Обществото е раздрано сред религии и сред имигранти и локални.

Макрон не харесва думата " промяна ", избира да споделя, че " трансформира " Франция. И постоянно акцентира, че измененията му ще лишават време. Но доста французи не считат, че те ще са за положително. 48% настояват, че страната би трябвало да работи, с цел да се резервира такава, каквато е, против изменящия се свят.

Хората надали ще изоставят напълно Макрон, както направиха с предшественика му Франсоа Оланд, просто тъй като сега няма различен политик, който да е негова опция. Но Макрон ще би трябвало да показа същински резултати за безработицата и други сфери, в случай че желае гласоподавателите да му провиснал още време.

Идните месеци ще бъдат значими за партията му, защото подготвяните промени срещат спорни мнения измежду популацията. Всички като че ли са съгласни, че обществените разноски би трябвало да се свият, само че няма единение къде да са пониженията, с цел да се реализира задачата за бюджета. Макрон даде обещание и дейна битка с бедността и нарастване на обществената осигуреност, само че тези задания ще бъдат много сложни.

Президентът ще би трябвало и да отбрани своите проевропейски позиции. Много французи са ядосани на неспособността на Европейски Съюз да се оправи с мигрантската рецесия - потвърдиха го изборите в Италия и вътрешните проблеми на Ангела Меркел, чието въздействие стартира да отслабва.

Най-зле на имиджа на Макрон се отразява това, че той замязва на една модерна Мария Антоанета от мъжки пол. Иска съкращения на разноски, а в това време си купува порцелан за хиляди евро и си строи нов плувен басейн в резиденцията. Французите желаят президент с достолепие, а това, както бързо разбра Никола Саркози, изключва суетата, арогантността и първокласния метод на живот.

Разбира се, сега в страната са разсеяни от Световното състезание по футбол, където се класираха на край. Ако Франция завоюва, Макрон ще може за малко да се окъпе в отразената популярност на тима, доста от членовете на който са от имигрантски фамилии. Но ще би трябвало и да означи няколко персонални гола и то скоро, в случай че желае краткотрайната поддръжка за него да се трансформира в непрекъсната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР