Коментар на Алекс Уеб за BloombergВ опит да увеличи приходите

...
Коментар на Алекс Уеб за BloombergВ опит да увеличи приходите
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг купува част от магията на Лео Меси

Коментар на Алекс Уеб за Bloomberg

В опит да усили приходите си от реклама Фейсбук не се старае да вземе дял от бизнеса на съперниците си Гугъл и Amazon, а насочва взор към... малкия екран.

Парите в телевизионната реклама към момента са три пъти повече спрямо мобилната, която е съществена част от бизнеса на Фейсбук. А най-големите пачки падат при спортни събития. Затова и е напълно разумно обществената мрежа да купи правата за лъчение на мачовете от испанската Ла Лига в няколко азиатски страни, както заяви по-рано Bloomberg. Макар приходите на Фейсбук в района да се нарастнали двойно от 2015 до момента, те остават много по-ниски, в сравнение с в Европа и Северна Америка.

Компанията е сключила много преференциална договорка - платила е по-малко от 20 млн. $ за излъчването на мачовете. Sony Pictures Networks India, която е държала правата преди, е дала 32 млн. $. А в района несъмнено има интерес към испанския футбол. Мач сред " Барселона " и " Реал Мадрид " през 2016 година да вземем за пример е привлякъл публика от 4 млн. индийци.

И въпреки всичко Фейсбук прави една много внимателна крачка в света на телевизионните спортни права. Предишните ѝ инициативи също бяха такива. По-рано през годината заплати 30 млн. $ за права за лъчение на 25 мача от бейзболната лига. Миналата година обаче загуби в борба с 21st Century Fox на Рупърт Мърдок за лъчение на индийски крикет мачове, макар че предложи 600 млн. $.

Собствениците на огромни спортни франчайзи като британската Висша лига от много време се надяват, че богатите софтуерни компании ще стартират да купуват телевизионни права. Но все още фирмите работят деликатно, като се пробват да преценяват дали резултатът ще си заслужава огромните разноски.

Макар Фейсбук да пробва да се състезава на рекламния пазар с колоси като Мърдок и NBC, тя още даже не прави рекламни паузи в излъчванията си онлайн. Вместо това опитва, с цел да ревизира каква публика ще притегли. А Зукърбърг няма и преимуществото на Amazon, която удържа месечна такса за абонамент за видеа.

Но имайки поради, че специалистите чакат 30% скок на вложенията в онлайн видео реклами, можем да разберем за какво той е подготвен да прави опити. Пък и Фейсбук заслужава хвалба за това, че не се остави да бъде въвлечена в балона, който съставлява сега продаването на права за лъчение на футболни мачове.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР