Коментар на Аглика Илиева в woman.bg по нашумялата скандална тема

...
Коментар на Аглика Илиева в woman.bg по нашумялата скандална тема
Коментари Харесай

10 причини норвежците да не ни искат децата

Коментар на Аглика Илиева в woman.bg по нашумялата скандална тематика за лишаване на децата от фамилиите на български емигранти в Норвегия.

"Вярно ли е, че норвежците желаят да ни вземат децата? ", изсмя се мъжът ми, до момента в който синът ни се опитваше да удари тв приемника с чука за пържоли. "Даваме им го незабавно “. Бях склонна да се съглася на мига с офертата, като скрито злорадствах, че надали ще го задържат дълго. Подобно на Вожда на червенокожите от описа на О'Хенри. Ако си спомняте, там едни бандити отвлякоха дете за откуп, само че след това бяха склонни те самите да го платят на родителите, единствено и единствено да се спасят от дребното страшилище, което ги побърква. Разбираемо е, че българите доста се афектираха от написаното в плана Национална тактика за детето, тъй като някой им загатна, че надали не ще ни вземат децата...Най-малкото ще ни учат по какъв начин да си ги гледаме. Сакън. За българина децата са всичко. Каквото и да вършим, ние се кълнем, че го вършим в името на бъдещето им, което се надяваме да е по-добро от нашето. Българинът даже от време на време е мазохист в посока единствено да има за детето. Важно е то да е добре, ние задоволително сме се мъчили...Покойният професор Марко Семов, народопсихолог и тъничък ценител на родната психика, споделяше, че на българина най-голямото имане са точно децата. Това норвежците не могат да го схванат, тъй като, както се споделя, "те са други хора ". Под "други " се имат поради разнообразни като характер, страсти, мироглед, образование, полезности, цели....Как да сравняваш скандинавци с българи, италианци, гърци, испанци? Абсурд! Може да живеем в един общ европейски зоопарк, само че несъмнено сме "животни " от разнообразни породи. Казал го е още великият мъдрец Жан-Жак Русо: "Горещият климат разпалва пристрастеностите ".

Доколко тематиката е сериозна, всеки самичък може да реши, само че в един миг, когато чашата прелее и пристрастеностите се нажежат, може би би трябвало да успокоим топката с малко комизъм. Защо пък да не разсъждаваме с усмивка за разликите между тях и да маркираме най-малко 10 аргументи, които биха отказали норвежците от мислите за благите ни българчета?

1. Българчетата са главен приоритет на родителя и той би трябвало да мисли непрекъснато за тяхното благоденствие. В тази връзка те заслужават единствено най-хубавото - никакви взаимни отстъпки. Спомням си за един комшия, който купи на още непроходилия си наследник миникола с батерия "Мерцедес " за 500 лв., с цел да привиква...Да не приказваме, че тортата за рождения ден би трябвало да е най-малко 100 лв., а едно кръщене излиза колкото сватбата на средностатистически норвежец.

2. Българчетата са най-пазените деца. Вижте по какъв начин играе едно нашенче на пясъка на морето - един го дебне, за не влезе във водата, различен му бърше косата, с цел да не настине, трети му бута банан в устата, четвърти рови с лопатка, с цел да му е занимателно.

3. Българчетата вървят единствено в комплект с баби и дядовци - никакво доверие на непознати хора. Бабата е плебей и живее, с цел да е добре детето, да не се стресира, да е нахранено, да е научено и да отговори на всичките му прищявки.

4. Българските деца са всестранно развити персони. Техните гении би трябвало да се развият с...английски, плуване, пиано, балет, роботика, с цел да объркан света.

5. Българските деца в никакъв случай не порастват и вечно остават "деца ". Спомням си по какъв начин едно време на вратата ни звънна изплашено съседско семейство с въпрос "Къде е детето? " Миленка ли? - попитах аз, визирайки внучката. "Не, Цветанчо, нашето дете! " Бако Цветан, синът им, беше на 60.

6. Българските деца постоянно са топло облечени, с цел да не настинат. В Норвегия просто ще умрат от мраз, тъй като няма толкоз топли облекла по нашите стандарти.

7. Българските деца са обречени постоянно "да вървят прави под масата " и "да имат жълто към устата ". Колкото и да научат, не е задоволително, с цел да пречупят родителския престиж.

8. Българчетата са толкоз хубави и умни, че би трябвало непрестанно да им се вършат ритуали срещу уроки - да ги поплюват, да им баят, да ги кичат с червени и сини конци. Абсурд норвежците да владеят сходни шамански техники.

9. Българчетата не ядат какво да е. Те са родени в царството на най-хубавите домати, не могат без домашна лютеница, какво да кажем за родните ябълки или кисело мляко. Ама, апелирам ви се, парадокс е да живеят в страна, която няма даже Bifidus Essensis, пък даже и да се гордее с един от най-високите стандарти в света!

10. И последно, само че не по значимост. Българчетата са привикнали да живеят най-малко "на три морета ". Те са наследници на славни ханове и царе, които могат да сложат в джоба си всеки викинг от Севера.

Аглика Илиева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР